Over ons

portretfoto van Claudia Hauri en Maarten Eland
Claudia en Maarten

De mensen achter Leef Lekker Licht zijn Claudia Hauri en Maarten Eland. Wij hebben ruim 20 jaar van ons leven een danscompany gehad en traden nationaal en internationaal ca 160 keer per jaar op met ons gezelschap.

De vele uitvoeringen en het runnen van het gezelschap was in vele opzichten een zeer creatief en bevredigend leven, maar lichamelijk en geestelijk ook zeer intensief.

Als je weleens een danser in actie hebt gezien, dan zal het je niet verbazen dat dit vergelijkbaar is met topsport. Het lichaam van een danser moet dan ook topfit zijn om dit beroep uit te kunnen oefenen en het eenvoudigweg vol te houden. Als je niet topfit bent is bovendien de kans op blessures veel groter. Daarom zijn juiste voeding, effectieve training en vooral ook lichaamsbewustzijn altijd heel belangrijke elementen voor ons geweest om die noodzakelijke fitheid te behouden.

stranddans
Claudia en Maarten

Inhoud

Barriéres overwinnen

Steeds meer groeide de behoefte bij ons naar een leven zonder de constante druk die een danscompany met zich mee brengt. We fantaseerden er steeds meer over een heel seizoen te stoppen met de company en gewoonweg te gaan reizen. Een lekker licht en vrij bestaan zonder premiere-stress. En toen onze poes uiteindelijk van ouderdom stierf, realiseerden we ons dat hiermee de laatste barrière was opgeheven om nu woorden in daden om te zetten.

poes Guappy
poes Guappy

In 2012 stopten we uiteindelijk met het dansgezelschap, hingen onze danskleding in de wilgen, doekten de dansstudio’s en het kantoor op en zeiden zelfs de huur op van onze woning. Hoe dikker de streep onder het verleden, hoe makkelijker het was om het onbekende te omarmen, zo was onze redenatie. En na een jaar zien we wel weer verder.

De wijde wereld in

We vertrokken met onze 4×4 Landcruiser en twee Northface tassen als enige bezit richting buitenland met onbekende bestemming. Achteraf gezien één van de beste beslissingen ooit genomen.

claudia en maarten te paard

Aanvankelijk gingen we ervan uit dit nomadische leven financieel gezien circa een jaar vol te kunnen houden. Als iemand ons toen gezegd zou hebben dat we ons oude leven nooit meer zouden oppakken, hadden we dat zeker niet geloofd.

Het geheim dit o.a. financieel vol te houden schuilt in onze ervaring over het begrip ‘vertrouwen’ tijdens ons nomadische bestaan. Langzaam maar zeker veranderde onze levenshouding van het maatschappelijk verantwoorde zekerheidsdenken in vertrouwen.

Vertrouwen

Vertrouwen op je gevoel, vertrouwen op je beslissingen, vertrouwen op oplossingen. Alleen werkelijk vertrouwen kan je in een flow brengen. Vertrouwen brengt dát op je pad wat je werkelijk nodig hebt. Onze situatie van volledig vrij zijn, gaf ons de ruimte om dit vertrouwen voorop te stellen. Het vertrouwen groeide als het ware vanuit onze gecreëerde situatie naar de eerste prioriteit. 


Het gevolg van deze veranderde levenshouding was, dat er zich vaak uit het niets kansen voordeden die ons op dat moment hielpen verder te komen.  Vooral wegen om wat geld te verdienen kwamen ongevraagd op ons pad. 

Transformatie

Aanvankelijk kwamen er verschillende jobs op ons af zoals op een hondje passen, op kinderen passen, op (vakantie)huizen passen en de honneurs waarnemen van vaak luxe vakantieverblijven.

Deze jobs verschaften ons naast een bescheiden inkomen ook nog comfortabel onderdak voor soms maanden aaneen. We lieten ons steeds leiden door alles waar onze interesses lagen en bleven daarbij consequent op de track dat het vooral goed moest voelen. 

Op deze manier kwamen we in verschillende landen op de meest spectaculaire plekken in de natuur, waar we oneindig wandeltochten konden maken, sporten, gezond koken en genieten van alles wat er was.

Claudia in de hangmat
Claudia in de hangmat

Zo leerden we eigenlijk spelenderwijs dat geld verdienen waarbij vreugde voorop staat, een best wel haalbare zaak is. We ondervonden, dat, als je het uitgangspunt ‘geld’ verschuift naar ‘wens’, ‘behoefte’, ‘verlangen’, of ‘zin’, je een job dan helemaal niet meer als werk ervaart, maar eigenlijk als hobby, of in ons geval ‘vakantie’ . En als je daarvan proeft, laat je dit nooit meer los.

Vaucluse, Frankrijk

Dit was ‘for the time being’ een super manier om ons vrije leventje te verlengen en gingen we pas goed beseffen hoe intensief ons voorbije dansleven was geweest. En nu voelde het alsof we met dit vrije leven ons geld verdienden met vakantievieren.

‘Succes is krijgen wat je wilt en geluk is willen wat je krijgt.’  (Ruby Wax)

De matterhorn
Lopen met oppas hondje Charly. Matterhorn op de achtergrond

Studie

Al snel voelden we de wens onze horizon te verbreden en gingen ons meer verdiepen in verschillende natuurlijke helingsvormen, iets dat ons eigenlijk al sinds 2003 bezig hield. Nu was de tijd aangebroken hiermee concreter aan de slag te gaan en het een belangrijkere plaats in ons leven te geven.

In de jaren die kwamen hebben we verschillende studie’s en opleidingen gedaan in binnen- en buitenland. De belangrijkste waren voor ons

  • een Ayurveda studie aan het European Institute for Scientific Research on Ayurveda,
  • een healing- en reading opleiding bij Soare,
  • een opleiding EnergyClearing bij Eric Dowsett.

Ook hebben we verschillende workshops en cursussen Channeling gevolgd bij Pamela Kribbe en Gerrit Gielen, die voor ons zeer inspirerend waren. Boeken van Pamela vind je op pagina De boekenkist.

Dit was een heerlijke tijd waarbij we ons passioneel konden onderdompelen in alles wat ons bezig hield en ons inspireerde een vrij en op vertrouwen gebaseerd bestaan verder op te bouwen. We hadden inmiddels geproefd van ‘op vertrouwen’ leven en waren van de waarde ervan doordrongen.

Studeren in de hotelkamer

Terugkeren naar ons oude leven van het zekerheidsdenken is voor ons geen optie meer. We leerden uit ervaring dat als je je dagen vult met voor jou zinvolle dingen, het maar een kleine stap is om zinvolle dingen voor een ander te doen.

Praktijk

En dat bracht ons in een nieuwe fase in ons leven, waarbij we ons reizende bestaan hebben aangevuld met een heerlijke vaste stek in Zutphen. Het was wel even zoeken naar een nieuwe balans, vooral omdat het zogenaamde zekerheidsdenken weer een beetje opkwam vanwege ondermeer de vaste lasten die de woning met zich meebrengt.

De oplossing vonden we in een lang gekoesterde wens; het opzetten van een praktijk voor healing en reading. In de voorbije tijd toen we nog continu reisden, heb ik veel mensen op afstand behandeld. Vandaag de dag is dit nog steeds een specialiteit die ik graag doe en waarnaar vaak wordt gevraagd.

Naast de praktijk geven we ook voedingsadvies en schrijven regelmatig artikelen over voeding, en spiritualiteit en zingeving. En mochten we op reis zijn, dan gaan onze werkzaamheden gewoon ‘op afstand’ door als echte digitale nomaden.