Ontbijtjes

Inhoud

veganlogo

Pancakes met aardbeien en banaan

8 pancakes ,bereidingstijd ca 30 min

Pancakes met fruit
Pancakes met banaan en aardbei

Voor het beslag:

  • 200gr boekweitmeel
  • 280ml havermelk
  • 2tl bakpoeder (=8gr)
  • 1 mespuntje gejodeerd zeezout
  • 1 gestreken tl gemalen vanille
  • 50 gr Quinoa pops
  • 1 mespuntje curcuma
  • 4 el rijstesiroop
  • 2 el kokosvet (of andere plantaardige olie)
  1. De ingrediënten voor het beslag in een schaal mengen met garde.
  2. Pan verhitten met de olie of vet en wat beslag verspreiden over de bodem van de pan. Na enkele minuten keren.
  3. Tenslotte versieren met het fruit.

Boekweit heeft zeer veel mineralen en is rijk aan Lecitine wat voor de hersenen goed is. Het is van nature glutenvrij. De pancakes vullen enorm en je kan er lang op teren zonder weer trek te krijgen.


Bananenmuffins

voor 9 muffins

  • 2 bananen (220gr zonder schil)
    Bananenmuffins
    Bananenmuffins
  • 50gr pecannoten
  • 200gr boekweitmeel
  • 1 mespuntje gejodeerd zeezout
  • 1 tl kaneel
  • 170ml havermelk
  • 50gr olijfolie
  • 55gr appel siroop (dus geen appelstroop)
  • 2,5 tl backpoeder
  • muffinvormpjes van papier
  1. Oven voor verwarmen op 180 ℃.
  2. Bananen schillen en in kleine stukjes snijden. Pecannoten grof hakken.
  3. In een grote schaal alle andere ingrediënten mengen met een garde.
  4. Dan de stukjes banaan en pecannoten toevoegen.
  5. De muffinvormpjes in een muffinbakblik verdelen en vervolgens het deeg tot de rand in de vormpjes doen.
  6. In het midden van de oven schuiven en 15 – 17 minuten afbakken. Aan het einde van de baktijd kan je met een houten saté prikker in de muffin prikken; als er nog wat deeg aan de prikker blijft kleven, moeten ze nog wat langer in de oven blijven.

Heerlijk verantwoord snoepen. Het gezonde en goed verteerbare boekweitmeel (veel mineralen, lecitine) in combinatie met banaan (carotenoïde, magnesium), kaneel (anti-oxidant) en pecannoten (anti-oxidant, zink, vit B1), maken het tot een super ontbijt.


Chai havercrème

Voor 2 personen

Havercreme
Chai havercrème met vruchten
  • 400gr grove havervlokken
  • 760ml havermelk
  • 1tl chai-theepoeder
  • 1 snuf gejodeerd zeezout
  • 2tl donkere amandelmoes
  • 4el rijstestroop
  • 60gr dadels
  • 60gr pecannoten
  • 60gr cranberries
  • 100gr bosbessen
  • 1 granaatappel

Bereidingstijd ca 20 minuten

  1. De havervlokken met de havermelk in een mixer pureren en 5 minuten koken. Hierbij blijven roeren.
  2. Pan van het vuur nemen en de chai, zout, amandelmoes en rijstestroop toevoegen.
  3. De dadels in kleine reepjes snijden en de pecannoten grof hakken.
  4. Beiden met de cranberries bij de havercrème voegen.
  5. De granaatappel opensnijden, de inhoud er uit ‘kloppen’ met een lepel en samen met de gewassen bosbessen over de havercrème strooien.

Een verwarmend ontbijt dat lekker weg eet en een goede bodem voor de dag aanlegt. Als je een actieve dag tegemoet gaat, is dit het juiste power ontbijt.


Choco Crunch musli

Voor 8 porties (750gr)

  • 500gr grove havervlokken
  • 140gr pecannoten
    choco crunch musli
    Choco crunch musli
  • 2,5tl kaneel
  • 2,5tl gemalen vanille
  • 85ml olijfolie
  • 240gr agavensiroop
  • 60gr chiazaad
  • 1tl cacaopoeder
  • 50gr geraspte kokos
  • 2 mespuntjes zeezout
  • bereidingstijd ca 5 minuten en 45 minuten baktijd
  1. De oven voorverwarmen op 150℃ (boven/onder hitte, of 130℃ hete lucht).
  2. Alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar mengen.
  3. Leg bakpapier op een bakblik en verdeel de inhoud van de kom gelijkmatig hierover. en schuif het midden in de oven gedurende 25 minuten.
  4. Schep de musli op het bakblik nu een keer goed om en schuif het weer terug in de oven voor nog eens 20 minuten.
  5. Neem het bakblik uit de oven en laat het afkoelen, dan wordt de musli crunchy.

Chiazaad bevat anti-oxidanten, omega3-vetzuren, veel eiwit, vitaminen en mineralen. De musli is behalve ontbijt ook super handig voor onderweg. Zo uit het vuistje of met een beetje haver-, rijste- of sojamelk erbij en je hebt een  heerlijk verantwoord maaltje op elk moment van de dag.


Wentelteef tosti’s

Voor 2 personen

Wentelteef tosti's
Wentelteef tosti’s

Voor het beslag

  • 240gr haverroom
  • 1tl gemalen vanille
  • 1tl kaneel
  • 1mespuntje zeezout
  • 2 gestr el rietsuiker
  • 50gr speltmeel

Voor de tosti’s

  • 6 schijven brood (0,5cm dik)
  • 90gr vegane hazelnoot/chocopasta
  • 3el biomargarine
  • 4el ahornsiroop
  • Wat fruit naar keuze

Bereiding ca 30 minuten

  1. De haverroom met vanille, kaneel, zout, suiker en meel met een garde tot een glad beslag mengen.
  2. 3 sneedjes brood met de hazelnoot/chocopasta bestrijken, de andere sneedjes er boven op leggen.
  3. 1el margarine in een kleine pan verhitten. Een toegeklapte tosti door het beslag halen en in de pan gedurende 3 minuten per kant krokant bakken.
  4. Met de tweede tosti doe je hetzelfde.
  5. Vóór opdienen de tosti’s met een scherp mes diagonaal doorsnijden.
  6. Garneer met wat ahornsiroop en wat fruit.

Dit ontbijt heeft in verhouding wat meer calorieën, dus ga deze tosti’s niet dagelijks eten als je wilt afvallen. Wekelijks zo’n overheerlijke tosti zou geen probleem moeten zijn en verfrist je motivatie dóór te zetten.