Wat is Bisfenol A (BPA)?

chemieDe chemische stof Bisfenol A (BPA) is een chemisch product dat o.a. wordt gebruikt om verschillende kunststoffen te maken zoals polycarbonaat, plastics en de coating epoxyhars. Het wordt ook gebruikt als speciale inkt in thermisch papier zoals de tegenwoordige kassabonnen.

Bisfenol A is verder te vinden in bouwmaterialen, electronica, medische hulpmiddelen, speelgoed en…minder onschuldig: plastic flessen en ander verpakkingsmateriaal voor voedsel.

flessen
Plastic flessen

Door het plastic als verpakkingsmateriaal van voedsel te gebruiken komt het in ons lichaam terecht en dat kan, zeker in hoge doseringen je gezondheid schaden. Het kan bij te veel inname namelijk de vruchtbaarheid schaden en je hormoonhuishouding ontregelen. Ook voor je lever en nieren is het schadelijk.

Lees hier het hele artikel over Bisfenol A

Detoxen, een must in deze tijd.

detoxenIn de tijd waarin we nu leven is de noodzaak om ons lichaam met een zekere regelmaat te detoxen van essentieel belang voor een gezond gestel.

Denk aan zware metalen zoals kwik, aluminium, koper, lood, nikkel en cadmium die op vele manieren ongemerkt ons lichaam kunnen binnendringen.

Maar ook luchtverontreiniging, medicatie, pesticiden, plastic, schoonmaakmiddelen, petrolium en dioxinen in de oceanen leveren hun toxische bijdrage aan ons lichaam.

Lees hier het hele artikel over detoxen

Verzuring, wat is dat?

 

bloedspat

Verzuring van je lichaam kan tot veel gezondheidsklachten leiden. Ongemerkt hopen er door de jaren heen veel afvalstoffen in je lichaam op. Gelukkig kan je daar iets aan doen.

Waardoor verzuurd je lichaam?

In onze huidige maatschappij kunnen er makkelijk te veel zure afvalstoffen in je lichaam achterblijven door bijvoorbeeld onze voeding, alcohol, stress, luchtvervuiling, medicijngebruik, of zelfs overmatige lichaamsbelasting zoals te intensief sporten.

Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn oa urinezuren, vetzuren, nierstenen en cholesterol.

lees hier het hele artikel over verzuring

Sapvasten volgens Bircher: een praktische handleiding

In dit artikel wordt je stap voor stap door de 9 daagse sapvasten kuur geloodst. Deze kuur is bedoeld voor iedereen die zijn lichaam grondig wil reinigen. Je gaat je zowel psychisch als lichamelijk weer veel fitter voelen. De sapvasten kuur is niet alleen geschikt als het gaat om het voorkomen van ziekten, maar kan bij vele aandoeningen genezing bevorderen.

Sapvasten volgens Bircher

Maximilian Bircher-BennerMaximilian Bircher-Benner (22 augustus 1867 – 24 januari 1939) was een Zwitserse arts en voedingsdeskundige. Hij was zijn tijd ver vooruit en geldt als pionier op gebied van de voedingsleer . Hij heeft o.a. musli ontwikkeld. Bircher-Benner heeft gezorgd voor een verandering van het eetgedrag eind 19e eeuw. Hij heeft ook het sapvasten ontwikkeld.

lees hier het hele artikel over sapvasten

De lever- en galblaaszuivering van Andreas Moritz

Lever- en galblaasreinigingIn dit artikel wordt de lever- en galblaaszuivering van Andreas Moritz beschreven. In het kort wordt ingegaan op het hoe en waarom van deze reiniging. Zelf heb ik deze reiniging zes keer gedaan, dus ben in die zin inmiddels wel een ervaringsdeskundige.

De lever- en galblaaszuivering

Volgens Andreas Moritz hebben de meeste volwassenen in de geïndustrialiseerde wereld honderden, zo niet duizenden galstenen en galophopingen, die de galkanalen van hun lever blokkeren.

Met name chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, artritis, MS, kanker, diabetes en nog veel meer aandoeningen, kunnen een gevolg zijn van deze verstoppingen. Een lever- en galblaaszuivering kan dan zeer heilzaam zijn.

lees hier het hele artikel over de lever- en galblaaszuivering

Verjongen met fruit

fruitDe laatste jaren is er een groeiend bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van suiker. Maar in fruit zitten ook suikers, geldt dit dan ook? Kan je van fruit dik worden of diabetes krijgen, of is het juist gezond? Waarin zit hem het verschil tussen het eten van suiker en fruitsuiker via fruit?

In dit artikel, dat is gebaseerd op het geweldige boek Medical Medium van Anthony Williams, wordt een duidelijk antwoord gegeven op wat het simpelweg eten van fruit voor je kan doen. Op de pagina De boekenkist, elders op deze website, is het boek te vinden en kan je het evt bestellen.

lees hier het hele artikel Verjongen met fruit

Fitness oefeningen, makkelijk en eenvoudig vol te houden.

FitnessDe enige verantwoorde manier om op een duurzame en gezonde wijze fit te worden en te blijven, is een afgewogen, opbouwende fitness training die het lichaam stimuleert maar niet overbelast, een goede herstel en rustfase en natuurlijk een gezonde voeding.

Wat is je fitness dieet?

Alle wondershakes en marketing beloften die je wijsmaken dat er shortcuts zijn, is onzin en gebaseerd op geld verdienen. Het beste is je tijdens je afvalperiode te houden aan een gevarieerd vegan dieet en géén vóórgefabriceerde voedingsproducten te eten.

lees hier het hele artikel

Ayurveda, oeroude gezondheidsleer toen en nu

Ayurveda, kennis van het leven

Wat is Ayurveda eigenlijk? De Ayurveda is een geneeswijze die ca 5000 jaar geleden in India is ontstaan. Letterlijk vertaald uit het Sanskriet betekent Ayurveda kennis van het leven.

Dhanavantari
De God van Ayurveda Dhanavantari

Ayurveda gaat uit van de filosofie dat alles wat in de kosmos bestaat, is opgebouwd uit vijf elementen. Deze elementen zijn ether, lucht, vuur, water en aarde. Behalve al het materiële om je heen kan je ook denken aan bijvoorbeeld je constitutie of de smaak van voedsel.

Het is voor je gezondheid van essentieel belang dat deze vijf elementen in evenwicht zijn. Bij een onbalans kunnen er lichamelijke en psychische ziekten ontstaan.

lees hier het hele artikel over Ayurveda

Verjongen, hoe doe je dat?

Je bent wat je eet

Verjongen is één van de oudste wensdromen van de mensheid. Zelfs in de Auyrveda is er een specifieke leer over verjongen genaamd Rasayana, dat al duizenden jaren geleden is opgesteld en een langer en gezond leven moest waarborgen.

Ook recentelijk kwam een onderzoek naar verjongen in het nieuws vanwege de vondst van een methode om in elk geval muizen significant te verjongen. Of het ook bij mensen werkt wordt in ca 10 jaar duidelijk. Deze methode grijpt in, in het natuurlijk functioneren van biologische processen en zal daarmee, statistisch gezien, waarschijnlijk tal van neveneffecten met zich mee brengen.

Dit artikel gaat in op verjongingsmethoden die zich baseren op natuurlijke en bereikbare middelen, met als uitgangspunt het ondersteunen van onze biologische processen. Het lichaam heeft namelijk van nature een enorm zelfhelend vermogen en daarmee een vermogen te verjongen; we hoeven het alleen maar wat meer de kans te geven.
lees hier het hele artikel over verjongen