Mijn weg naar energiewerk

In 1996 kwam ik via een tip van mijn regisseur bij een aura-lezeres terecht. Ik maakte een afspraak met haar voor een reading al had ik geen idee wat dat was. Energiewerk kende ik nog helemaal niet.

In die tijd voelde ik al langer, dat ik tegen een soort psychische blokkade aanliep waarvan ik de oorsprong niet kende en er graag van af wilde. Deze blokkade remde me om ten volle te gaan voor mijn passies; het stond gevoelsmatig mijn talenten en dus mijn geluk in de weg.

Inhoud

Reguliere circuit

Mijn besluit om een reading te verkiezen boven het reguliere circuit, was doordat mijn ervaring bij een psychologe nogal demotiverend was geweest. Er werd heel veel gepraat, vooral door mij, maar ik voelde dat we zo niet tot de kern zouden gaan komen. Uiteindelijk zou ik niet meer opduiken bij de vervolgafspraak.

Mijn eerste reading

Toch wel onzeker of dit misschien ook wel te maken had met mijn blokkade-gedrag, stond ik open voor een reading bij deze aura-lezeres. Een beetje nerveus doordat ik niet wist wat er ging gebeuren stapte ik bij haar binnen. Vriendelijke vrouw, beetje moederlijk, door naar een klein kamertje, kopje koffie, op een stoel tegenover elkaar; tot nu toe alles okay.

Ze vroeg of ik een specifieke vraag had, of dat ze gewoon kon beginnen en dan simpelweg kijken wat er opkomt. Dat laatste sprak me wel aan. Ze sloot haar ogen, zat ontspannen tegenover me met haar handen losjes in haar schoot en bleef zo even zitten.

Toen ze haar ogen opende begon ze te vertellen over mijn persoonlijkheid, talenten en valkuilen, over mijn familie en de invloed die dat had op mij. Ik herkende heel veel in wat ze allemaal zei, en wat me vooral raakte was dat ik het gevoel had dat ze me al heel lang kende. Ze was totaal op me afgestemd. Ze zág wie ik was. En juist dát had ik zo gemist bij die psychologe, realiseerde ik me nu.

Een nieuw tijdperk

Puzzelstukjes vielen op zijn plek en nu achteraf kijkend was dat de start van een nieuw tijdperk van mijn leven. Door de ervaring met energiewerk was het alsof er een oude herinnering diep in mij wakker werd. Een besef dat er méér is dan de maatschappelijke gangbare dimensies en die bovendien een cruciale rol spelen in mijn behoefte aan zingeving.

Het duurde nog 7 jaar tot het mij bewust werd dat ikzelf ook gevoelig was om energetische informatie te lezen. Dit begon in de tijd dat mijn lieve zus ongeneeslijk ziek werd. Tijdens haar intensief ziekbed van drie maanden, was ik bijna continu aan haar zijde tot zij stierf. Ik ontdekte dat ik gedurende die tijd wonderbaarlijk goed met haar situatie kon omgaan. Ik had als uit het niets een bijzonder heldere visie op wat goed voor haar was en wat juist niet.

Het ging er niet om hoe ze dit ging overleven want het was duidelijk dat dit niet de bedoeling was. Belangrijker was de weg vrij te maken voor een waardevolle en soepele ‘overgang’. Ik liet me als vanzelfsprekend intuïtief leiden en dat voelde altijd goed, ook bij de andere betrokkenen, zoals familie en medici.

Inzicht met terugwerkende kracht

Pas later, toen ik kort na haar overlijden een opleiding healing en reading ben gaan volgen, kreeg ik met terugwerkende kracht steeds meer inzicht in wat er allemaal gebeurd was tijdens het ziektebed van mijn zus en hoe ik daar onbewust en intuïtief mee om was gegaan. Ik realiseerde me dat ik een oud ‘weten’ in mezelf had geactiveerd en blijkbaar op mijn intuïtie kon vertrouwen.

Vanaf dat moment ben ik me steeds intensiever gaan richten op energiewerk. Na het afronden van de opleiding ging ik me verder verdiepen in verschillende helingsvormen.

Nu, 17 jaar later, heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan in mijn healing- en readingpraktijk en heb ik mijn vermogen om energie te lezen en te helen enorm kunnen verfijnen.

Het einde omvat een nieuw begin

Het gaan van mijn zus was het komen van mijn energiewerk en daarmee het definitieve verdwijnen van mijn blokkade waar het allemaal om begonnen was. Ik wandel nu op een veel vrijer en bevredigender levenspad met alle ruimte voor mijn talenten en voor wat ik werkelijk belangrijk vind in het leven.

De klankschaal, een diep verborgen helende kracht

De tonen van een klankschaal roepen bij veel mensen een gevoel op die vaak niet goed te beschrijven is, maar wel duidelijk meer impact heeft dan de klank alleen. Het voelt kalm en vredig aan en of je nu wil of niet, je wordt door de tonen als het ware in de ‘wereld van de klankschaal’ gezogen.

Hiervoor is een reden. De klanken van een klankschaal voeren je terug naar een diep begrip van wie wij in essentie zijn. De klanken nemen ons mee naar onze oorspronkelijke staat. Naar onze fundamentele waarheid van het leven, nl, dat alles in onsbestaan uit trilling bestaat.

Klankschalen

Een klankschaal wijst je de weg naar stilte

Inhoud

Alles is vibratie

Niets in het leven is meer dan alleen het vibreren van energie. Alle materie die wij als mensheid kennen, is niets anders dan een bonte verzameling van trillingfrequenties. Alles in het leven is vibratie in een specifieke frequentie.

Zo heeft elke klankschaal zijn eigen frequentie, zijn eigen unieke toon. Zo veel klankschalen, zoveel unieke klanken. Het zal je waarschijnlijk opgevallen zijn dat sommige tonen aangenaam voor je zijn en andere minder. Dit gegeven is belangrijk om de juiste klankschaal te vinden. Een klank die aangenaam aanvoelt resoneert onbewust met dat deel van je energetisch lichaam, waar behoefte is aan heling.

Werken met de klankschaal

Neem de tijd en rust als je met een klankschaal werkt. Probeer in het hier en nu te zijn en met je aandacht op jezelf gericht. Klop of strijk een toon aan en probeer te voelen waar de toon resoneert. Geef een toon de tijd en laat hem helemaal uitklinken. Dit kan soms lang duren en probeer in die tijd rustig te voelen wat de klank met je doet. Vaak zit helende vibratie in de lange uitloop van de klank.

Het strijken met een klopper

Varieer met verschillende schalen als je die hebt en sla variërend in kracht. Beweeg de klankschaal eens naar naar boven of beneden of naar links of rechts ten opzichte van je lichaam en voel wat het met je doet. Je kunt ook variëren in verschillende kloppers. Hoe meer je varieert, hoe meer klanken je ontmoet die prettig vibreren voor jou.

Een klankschaal kiest jóu!

Een oude wijsheid zegt dat niet jij de klankschaal uitkiest, maar de klankschaal kiest voor jou. Dit voelt zo omdat de klanken waarmee je energetisch vibreert, een zoete herinnering is aan jezelf. Een herinnering aan jouw diepste essentie, ontdaan van alle maatschappelijke verwachtingen en aangeleerde overtuigingen die iedereen in zijn leven meedraagt.

Je ontmoet je onbelaste ware ik in z’n volle potentie. Een klankschaal bevrijdt je van energetische last. Het brengt vrijheid in je systeem. En die vrijheid geeft je de ruimte om te groeien en je goed te voelen.

Workshop

Workshop Werken met Klankschalen

Is je belangstelling gewekt en zou je graag onder begeleiding meer willen leren en ervaren over de klankschaal, dan is de klankschalen workshop misschien iets voor jou. Je gaat werken met verschillende klankschalen, verschillende technieken uitproberen en ervaren. Je leert voelen wat de resonantie van verschillende klanken met je doet en welke aanspreekt.

Het is bovendien een effectieve manier een mooie klankschaal te vinden, als je van plan bent er één aan te schaffen. Bijna alle klankschalen waarmee we in de workshop werken zijn te koop en wel met 10% korting. Meer info en evt aanmelding vind je hier.

Honing, het krachtige medicijn van alle tijden

Honing is zo oud als de mensheid. Onze voorouders wisten al dat honing niet alleen een gezond voedingsmiddel was, maar ook geneeskrachtige eigenschappen had. In het oude China was honing al bekend als zoetmiddel in de brede zin van het woord; het was dan ook een symbool voor seksueel genot. Ook in Indiase mythen speelt het vloeibare goud een belangrijke rol.

Zo zuiver de honing in die vervlogen tijden was, zo divers is de kwaliteit nu. Met al onze procesmatige voedingsmiddelen is het heel belangrijk te letten op de kwaliteit. Zo wordt soms de honing aangelengd met suiker. Belangrijk is ook dat het niet te veel is verwarmd.

Rauwe honing

In de bijenkast heerst normaal gesproken een temperatuur van ongeveer 35 °C. Als honing boven de 40-45 °C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en daarmee vele van de aan haar toegeschreven kwaliteiten. Honing zonder toevoegingen en die niet te hoog verhit is wordt rauwe honing genoemd.

Als je denkt dat honing eigenlijk alleen maar suiker is en daarom niet gezond, kan gerust zijn. De suiker in honing lijkt in geen enkel opzicht op bewerkte suiker. De fructose en glucose zitten vol met meer dan 200.000 nog niet door de wetenschap ontdekte fytochemische verbindingen en andere werkzame stoffen.

Denk aan stoffen die ziekteverwekkers doden, fytochemicaliën die je beschermen tegen stralingsschade en kanker bestrijdend zijn. De zeer goed opneembare suikers en de B12 co-enzymen maken honing tot één van de krachtigste voedingsmiddelen voor onze hersenen. Het repareert het DNA en bevat zeer veel mineralen zoals calcium, kalium, zink, selenium, fosfor, chroom, molybdeen, en mangaan.

Het zoete goud is bovendien erg heilzaam voor het immuunsysteem, vanwege zijn adaptogene karakter. Bij een verzwakt immuunsysteem kan je extra bevattelijk zijn voor ondermeer verkoudheid, griep, maagvirussen of voedselvergiftiging etc. Het helpt dan het lichaam om een sterkere eerste verdedigingslijn in stand te houden door de neutrofielen en macrofagen te versterken, zodat ze pathogenen kunnen bestrijden.

Deze eigenschappen maken het ook ontstekingsremmend, omdat hij voorkomt dat bepaalde ziekteverwekkers zich voortplanten en dus toxinen afgeven die ontstekingbevorderend zijn. Hierom is het ook erg geschikt om op de huid te smeren, zodat het de infectie tegen gaat en de wondheling bevordert.

Symptomen

Bij de volgende symptomen kan honing een positieve bijdrage leveren om ervan te genezen: Keelpijn, postnasale drip (druipneus), ontsteking, kanker, slaapstoornissen, bacteriële infecties in de darm, alle neurologische symptomen (inclusief tintelingen, een verdoofd gevoel, spasmen, zenuwtrekken, zenuwpijn en een beklemmend gevoel op de borst), slechte lichaamsgeur, droge huid, cysten, droge ogen, duizeligheid, oorpijn, glasvochttroebeling, koorts, hoofdpijn, opvliegers, gewrichtspijn, gebrek aan energie, libidoverlies, vermoeidheid, geheugenproblemen, kortademigheid, buikpijn.

Aandoeningen

Bij de volgende aandoeningen: Sinusinfecties, oorinfecties, diabetes, hypoglykemie, posttraumatische stressstoornis, allergieën, ooginfecties, onverklaarbare onvruchtbaarheid, bacteriële overgroei in de dunne darm, bijnieruitputting, verkoudheid, influenza, norovirus, kanker, bipolaire stoornis, ziekte van Alzheimer, dementie, alle auto-immuunziekten, parasieten, voedselvergiftiging, infecties aan de ademhalingswegen, bronchitis, laryngitis, spruw.

Dit artikel is ondermeer gebaseerd op informatie uit het fantastische boek Medical Medium, Life-Chanching Foods van Anthony William. Het boek is te bestellen via de link hieronder. Of ga naar de Boekenkist , daar is hij ook te vinden.

Dagschema van de reinigingskuur van Anthony William

Het voedingsplan in schema met variaties.


Menu 1Menu 2Menu 3
opstaanbleekselderijsapWater met citroen en gemberGerstengraspoeder met water
ontbijtSmoothie van banaan, dadels, bosbessenSmoothie van banaan, dadels,kersen,gerstengraspoederhoningmeloen
Halverwege ochtendSmoothie als hierbovenSmoothie van papaya, banaan, aardbei, verse aloë vera, korianderBanaan met bleekselderij stengels
lunchSalade van spinazie, sla, komkommer, kiemen, sinaasappel.dressing: sinaasappelsap, avocado, knoflookFijngehakte salade van spinazie, baby-boerenkool,komkommer, tomaten, rode ui. Dressing: limoensap, avocado, koriander, knoflookSalade van spinazie, sla, komkommer, tomaat, papaya, koriander. Dressing: tomaat, papaya, lente-uitjes, Atlantische dulse
Halverwege middagSchijfjes peer(veel) met stengels bleekselderijStukjes perzik, aardbeien, frambozen.Kokoswater met spirulina;druiven met stengels bleekselderij
dinerSpinaziesoep van spinazie, tomaten, bleekselderij, koriander, sinaasappelsap, lente-uitjes op komkommerspaghettiMango salsavan mango, tomaat, bleekselderij, komkommer, koriander, knoflook. Serveren op rode sla.Stukjes mango (veel) met wat sla aan de zijkant
avondAppelschijfjes met dadelkruidentheeAppelschijfjes met dadel

De geneeskrachtige reinigingskuur van Anthony William

In dit artikel beschrijf ik de 28-daagse geneeskrachtige reinigingskuur zoals Anthony Williams het beschrijft in zijn geweldige boek “Medical Medium, geheimen achter chronische en onverklaarbare ziekten en hoe je uiteindelijk kunt genezen”.

Anthony Williams werpt een zeer verhelderende blik op onze lichamelijke gesteldheid en vooral op gezond worden en blijven. Hij beschrijft hoe wij ons, vaak onbewust, in deze tijd verwijderen van wat goed is voor ons lichaam. Ongezonde gewoontes zijn troef in onze (Westerse)samenleving.

Een recensie van dit boek van Claudia vind je in De Boekenkist of klik hier

Inhoud

Verborgen verslavingen

We eten vaak dingen die wel onze emoties bevredigen, maar slecht voor ons lichaam zijn. We verwarren de behoefte van onze ‘verslavingen’ met de behoefte van ons lichaam naar juiste voeding.

Uiteindelijk kan je fysieke lichaam het niet meer bolwerken en gaat het slijtage vertonen. En die slijtage draagt vroeg of laat weer bij aan steeds grotere schade. Kwaaltjes worden uiteindelijk ziektebeelden. De weg van de spiraal naar beneden.

Reset je lijf

Maar het lichaam wil graag herstellen en kan dat ook. Als je het lichaam de kans geeft kan het in potentie genezen van de meest extreme aandoeningen en ziekten. Maar ook als het nog niet zo ver is, zal je lichaam veel baat hebben bij deze reinigingskuur. Als je gezond bent helpt de reinigingskuur ondermeer als je wil afvallen, detoxen of je potentieel wilt verwezenlijken. Het kan zelfs enorm verjongen.

Dit geneeskrachtige voedingsplan werkt in wezen als een soort ‘resetknop’ van je lichaam. Als je het de reinigingskuur goed opvolgt gedurende vier weken, zal je lichaam weer de tijd krijgen te herstellen. Het kan toxische stoffen verwijderen, verzwakt weefsel herstellen, het immuunsysteem verbeteren, de vele processen in je lichaam optimaliseren en nog veel meer.

Mijn ervaring

Ik moet wel bekennen dat het niet altijd even makkelijk zal gaan in die 28 dagen als je voor de hardcore reinigingskuur gaat. Om die reden koos ik een rustige periode, met weinig andere zaken aan mijn hoofd. Je kan ook voor een optie kiezen die de reiniging wat minder intensief maakt (en dus wat minder effectief).

Ik kreeg in de eerste dagen te maken met mijn suikerverslaving, waarvan ik knap chagrijnig werd. Ook mijn koffieverslaving speelde op. Maar na enkele dagen ben je daar al doorheen en voel je dat je al helderder in je hoofd wordt en lichamelijk fitter. Dit motiveert enorm het vol te houden en uiteindelijk wordt het steeds makkelijker omdat je er aan went.

Je lichaam is er altijd klaar voor de reset-knop in te drukken.

Het voedingsplan

Het is simpel: het komt er op neer dat je gedurende vier weken alleen vers fruit en verse ongekookte groenten eet. Als je nauwgezet het plan volgt tijdens deze 28 dagen zal je het beste resultaat hebben. Deze tijdsduur is het beste, maar als je om een bepaalde reden de duur wilt verkorten dan kan dat altijd. Je kan ook minimaliseren tot één dag per week. Dat is altijd nog beter dan niets te doen.

Dit voedingsplan is zo effectief, omdat de voedingswaarden van elke maaltijd maximaal is. Fruit en ongekookte groenten hebben in hun natuurlijke staat het hoogste gehalte aan voedingsstoffen en worden in deze rauwe vorm makkelijk verteerd. Zo kunnen de voedingsstoffen efficiënt door het lichaam worden opgenomen.

Opbouw

Doordat je in deze reinigingskuur grote hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt, wordt het lichaam voorzien van alle bouwstenen waar het om vraagt.

De vitaminen, mineralen, micro-organismen en andere voedende componenten reinigen en versterken elk systeem in je lichaam.

Als je lichaam niet meer bezig is met het verwerken van zware vetten, eiwitten en allerlei kunstmatige toevoegingen en allergenen, houdt het heel veel tijd en energie over om het lichaam op celniveau te vernieuwen.

Vlees, vis, granen en zetmeelrijke producten kunnen natuurlijk goede voedingsstoffen bevatten, maar het lichaam heeft meer moeite met de vertering ervan, zeker als je lichaam het al zwaar heeft door gifstoffen en ziektekiemen.

Dagindeling reinigingskuur

bij het opstaan

Begin de dag met een reinigende drank op je nuchtere maag. Keuzemogelijkheden:

 • Bleekselderijsap
 • komkommersap,
 • citroenwater,
 • kokoswater met wat spirulinapoeder,
 • kruidenthee,
 • gerstengrassap (van gerstengraspoeder met water).

Optimaliseert het ontgiftende werk van je lichaam tijdens de voorbije nacht. Als je geen tijd hebt kan je ook gewoon een glas water drinken.

.

Ontbijt

Drink een fruitsmoothie. Basisrecept:

 • 150gr bosvruchten (bijv.bevroren)
 • 3 bananen
 • 2 dadels

Je kunt ook papaya, mango of peer toevoegen als je dat wilt. Ook groenten als boerenkool, spinazie, koriander, één of twee stengels bleekselderij of een lepel gerstengraspoeder zijn gezonde ingrediënten voor je smoothie. Zorg er wel voor dat fruit het hoofdbestanddeel blijft. En is het te weinig, maak dan wat meer. Je hoeft geen honger te lijden.

Halverwege de ochtend

Neem weer een fruitsmoothie zoals bij het ontbijt.

Makkelijk is bij het ontbijt direct twee porties te maken, en de tweede portie nu te nemen.

Lunch

Maak een salade met spinazie, sla en komkommer als basis, en voeg naar behoefte fruit toe. Je kan bosvruchten nemen, mangopartjes, papaya, druiven, sinaasappel en grapefruit. Je kunt evt nog toevoegen: Kool (fijngesneden), bleekselderij, bloemkool, rucola, jonge boerenkool, kiemen of lente uitjes.

Als dressing kun je een halve avocado en een handje koriander mengen met het sap van twee sinaasappels (blender) en evt wat knoflook en/of verse gember naar smaak.

Maak de salade groot genoeg om je verzadigd te voelen.

Halverwege de middag

Je kan als tussendoortje een vrucht naar keuze nemen als je trek begint te krijgen. Je kan bijvoorbeeld een appel of peer eten, wat dadels, of een sinaasappel of druiven. Een lepel rauwe honing kan ook goed doen.

Diner

Een romige spinaziesoep.

Ingrediënten voor in de blender:

 • 2 handen vol spinazie
 • 2 grote tomaten
 • sap van een sinaasappel
 • 1 stengel bleekselderij
 • handje vol koriander
 • teentje knoflook

Je kunt altijd het recept aanpassen met andere kruiden zoals basilicum. Als je de tomaten en het sinaasappelsap eerst mengt en vervolgens de rest van de ingrediënten toevoegt, krijg je het beste resultaat. Je kunt de soep nog garneren met kiemen, fijngehakte lente-uitjes, of kleine stukjes tomaat of Atlantische dulse (zeewier).

Je kan dit gerecht ook met komkommerspaghetti serveren. De komkommersliertjes kan je met een spiraalsnijder snijden.

Avond

Mocht je in de avond nog trek in een tussendoortje krijgen, dan kan je een appel en een dadel nemen.

Opties

Je kan naar behoefte variëren wanneer je welke maaltijd eet. Je kunt bijvoorbeeld lunch en diner omdraaien, of twee keer hetzelfde eten. Je kan vrijelijk variëren in fruit, groenten en salades. Je hebt dus keuzevrijheid, als het maar altijd fruit en ongekookte groente is.

Mocht je dit allemaal toch wat te heftig vinden, kan je altijd de regels van het dieet iets oprekken. Hiermee wordt de kuur wel minder intensief dus wat minder effectief. Je kan bijvoorbeeld rauwe kokosboter, noten en zaden aan je salades toevoegen. Of je vervangt de spinaziesoep voor een maaltijd met uitsluitend gekookte groenten. Je kan de groenten ook even roerbakken in wat kokosolie.

Als je hier klikt ga je naar een handig dagmenu schema van de reinigingskuur.

Dit artikel beschrijft de kuur volledig maar wel zeer kort en bondig. Indien je uitgebreider wil lezen over deze kuur en meer, kan je via de onderstaande link het boek aanschaffen.

Wat is Bisfenol A (BPA)?

chemieDe chemische stof Bisfenol A (BPA) is een chemisch product dat o.a. wordt gebruikt om verschillende kunststoffen te maken zoals polycarbonaat, plastics en de coating epoxyhars. Het wordt ook gebruikt als speciale inkt in thermisch papier zoals de tegenwoordige kassabonnen.

Bisfenol A is verder te vinden in bouwmaterialen, electronica, medische hulpmiddelen, speelgoed en…minder onschuldig: plastic flessen en ander verpakkingsmateriaal voor voedsel.

flessen
Plastic flessen

Door het plastic als verpakkingsmateriaal van voedsel te gebruiken komt het in ons lichaam terecht en dat kan, zeker in hoge doseringen je gezondheid schaden. Het kan bij te veel inname namelijk de vruchtbaarheid schaden en je hormoonhuishouding ontregelen. Ook voor je lever en nieren is het schadelijk.

Lees hier het hele artikel over Bisfenol A

Detoxen, een must in deze tijd.

detoxenIn de tijd waarin we nu leven is de noodzaak om ons lichaam met een zekere regelmaat te detoxen van essentieel belang voor een gezond gestel.

Denk aan zware metalen zoals kwik, aluminium, koper, lood, nikkel en cadmium die op vele manieren ongemerkt ons lichaam kunnen binnendringen.

Maar ook luchtverontreiniging, medicatie, pesticiden, plastic, schoonmaakmiddelen, petrolium en dioxinen in de oceanen leveren hun toxische bijdrage aan ons lichaam.

Lees hier het hele artikel over detoxen

Verzuring, wat is dat?

 

bloedspat

Verzuring van je lichaam kan tot veel gezondheidsklachten leiden. Ongemerkt hopen er door de jaren heen veel afvalstoffen in je lichaam op. Gelukkig kan je daar iets aan doen.

Waardoor verzuurd je lichaam?

In onze huidige maatschappij kunnen er makkelijk te veel zure afvalstoffen in je lichaam achterblijven door bijvoorbeeld onze voeding, alcohol, stress, luchtvervuiling, medicijngebruik, of zelfs overmatige lichaamsbelasting zoals te intensief sporten.

Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn oa urinezuren, vetzuren, nierstenen en cholesterol.

lees hier het hele artikel over verzuring

Sapvasten volgens Bircher: een praktische handleiding

In dit artikel wordt je stap voor stap door de 9 daagse sapvasten kuur geloodst. Deze kuur is bedoeld voor iedereen die zijn lichaam grondig wil reinigen. Je gaat je zowel psychisch als lichamelijk weer veel fitter voelen. De sapvasten kuur is niet alleen geschikt als het gaat om het voorkomen van ziekten, maar kan bij vele aandoeningen genezing bevorderen.

Sapvasten volgens Bircher

Maximilian Bircher-BennerMaximilian Bircher-Benner (22 augustus 1867 – 24 januari 1939) was een Zwitserse arts en voedingsdeskundige. Hij was zijn tijd ver vooruit en geldt als pionier op gebied van de voedingsleer . Hij heeft o.a. musli ontwikkeld. Bircher-Benner heeft gezorgd voor een verandering van het eetgedrag eind 19e eeuw. Hij heeft ook het sapvasten ontwikkeld.

lees hier het hele artikel over sapvasten