Verzuring van je lichaam kan tot veel gezondheidsklachten leiden. Ongemerkt hopen er door de jaren heen veel afvalstoffen in je lichaam op. Gelukkig kan je daar iets aan doen.
Inhoud
Waardoor verzuurd je lichaam?
In onze huidige maatschappij kunnen er makkelijk te veel zure afvalstoffen in je lichaam achterblijven door bijvoorbeeld onze voeding, alcohol, stress, luchtvervuiling, medicijngebruik, of zelfs overmatige lichaamsbelasting zoals te intensief sporten.
Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn oa urinezuren, vetzuren, nierstenen en cholesterol.
Gezonde zuurgraad
In een gezonde situatie houdt je lichaam de zuurgraad van je bloed op een constant niveau.
De Ph-waarde, waarin de zuurgraad van o.a. je bloed wordt uitgedrukt, wordt grofweg bepaald door de verhouding aan zure en basische stoffen in je bloed. De zuurgraad mag slechts tussen de ph 7,3 en 7,4 liggen. Het lichaam is in acuut levensgevaar als de ph-waarde van het bloed zich buiten deze waarden begeeft.
Het is dan ook van essentieel belang voor het lichaam deze zuurbalans te kunnen blijven waarborgen. Hiervoor gebruikt je lichaam 2 actieve manieren om urinezuren af te voeren of te neutraliseren (bufferen) en zo de balans in je zuurgraad te garanderen:
1. Urinezuren worden door de nieren gefilterd en dan via de urine uitgescheiden.
2. Urinezuren worden gebufferd/geneutraliseerd door het stofje natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat vormt de belangrijkste basische buffer in het bloed om de zuurgraad constant te houden.
Wanneer slaat verzuring toe?
Een gezond evenwicht echter, is soms moeilijk te handhaven vanwege de te grote hoeveelheid afvalzuren die door onze levensstijl dagelijks in het bloed terecht komt. De zuurgraad van de nieren wordt dan te hoog waardoor ze kunnen beschadigen. Ook kan het lichaam te weinig natriumbicarbonaat aanmaken om de overtollige urinezuren te neutraliseren/bufferen.
Uiteindelijk verzuurt je lichaam omdat de schadelijke zuurresten in je gewrichten, weefsels en botten worden opgeslagen. Bij velen neemt rond je 45ste levensjaar de aanmaak van natriumbicarbonaat enigszins af met het gevolg dat je lichaam nog sneller verzuurd.
Verzuring door opslag in het lichaam
In veel voedsel zit de stof purine. Als purine verbrand wordt in je spijsverteringsstelsel, komen er veel urinezuren vrij, soms te veel. Je lichaam moet de overtollige purine snel kwijt om het bloed op een constant niveau te houden. Als de standaard procedure niet meer voldoende is, gaat het lichaam over op rigoureuzere maatregelen om de overtollige urinezuren alsnog onschadelijk te maken.
Binding met calcium en magnesium: nierstenen
Als het filteren van de urinezuren door de nieren niet meer toereikend is, gaan de nieren over op het binden van de urinezuren met basische mineralen zoals calcium en magnesium. Hierdoor ontstaan zure zouten die we beter kennen als nierstenen. Nierstenen ontstaan dus door een chronische verzuring van de nieren.
botontkalking
Met name de binding met calcium kan tot meerdere problemen leiden, omdat, als er niet voldoende calciumionen voorradig zijn, het lichaam de calcium van elders moet halen. Er wordt dan calcium onttrokken uit de botten, tanden, nagels, huid en haar etc. Hierdoor leidt verzuring dus ook tot botontkalking en gerelateerde kwalen.
Urinezuurkristallen: jicht
Een andere rigoureuze maatregel van het lichaam om van de overtollige urinezuren af te komen, is het omzetten van urinezuren naar een vaste vorm door kristallisatie. Alleen een vloeibare vorm heeft invloed op de zuurgraad van het bloed, dus als de vloeibare urinezuren kristalliseren, werkt dit als een compensatiemechanisme om het bloed op een constante zuurgraad te houden.
Deze kristallen zetten zich nogal eens af op gewrichten en omdat de kristallen een scherpe structuur hebben kan dit erg pijnlijk zijn. We spreken dan van jicht.
Deze mechanismen zorgen weliswaar voor een stabiele zuurgraad van het bloed, maar op de langere duur krijgt het lichaam helaas wel chronische aandoeningen als nierstenen, jicht en botontkalking.
Het is dus belangrijk dat het lichaam niet te veel urinezuren te verwerken krijgt en daar kan je goed bij helpen. Door actief bezig te zijn met je voedingspatroon en leefwijze kan je helpen de zuurgraad van je lichaam te reguleren.
Ook kan je nog voedingssupplementen gebruiken en mineraliserende zoutbaden nemen. Door actief te ontzuren verlaag je de hoeveelheid urinezuren die je lichaam moet verwerken en kan je lichaam beginnen je opgebouwde urinezuurkristallen op te lossen en af te voeren.
Actief ontzuren
Je kan doeltreffend en actief ontzuren door je natriumbicarbonaatgehalte in het lichaam te verhogen. Zoals gezegd kan deze stof urinezuur neutraliseren. Er zijn verschillende methoden dit gehalte te verhogen.
Druppels
Voeg basische druppels toe aan je drinkwater, dan verhoog je de hp-waarde naar 9,5 (dit is zeer basisch). Als je dit water drinkt dan verlaagt hierdoor even de zuurgraad in je maag. Als natuurlijke reactie hierop maakt het lichaam snel maagzuur aan. Tijdens dit proces wordt door de maagwandcellen natriumbicarbonaat afgegeven aan het bloed en kan urinezuur neutraliseren.
Gecoate tabletten
Er bestaan ook gecoate basische tabletten met natriumbicarbonaat, waarbij de coating bescherming biedt tegen het maagzuur. Het maagzuur breekt namelijk het natriumbicarbonaat af tot koolstofdioxide, (keuken)zout en water, wat de werking teniet doet. De beschermende coating zorgt voor een ongeschonden transport via je maag naar je darmen, waar uiteindelijk de natriumbicarbonaat vrij komt en kan worden opgenomen door de darmen in het bloed.
Je kan dus niet gewoon natriumbicarbonaatpoeder oplossen in water en opdrinken, de werking zal dan verloren gaan. Bovendien krijg je van koolstofdioxide een opgeblazen gevoel en van keukenzout een hoge bloeddruk, niet doen dus.
Kruidenthee
Misschien wel de eenvoudigste en aangenaamste methode je zuurgraad te verlagen is regelmatig ontzurende kruidenthee te drinken. De kruiden bevatten stoffen die in staat zijn zure zouten te ontbinden en urinezuren via de urine af te voeren.
Zoutbaden
De urinezuren waarvan het lichaam af wil worden normaal gesproken voor een groot gedeelte afgevoerd via de huid. Bij het nemen van zoutbaden stimuleer je het lichaam zure afvalstoffen af te voeren van binnen naar buiten. Ook basische voetbaden zijn erg goed tegen jicht in de voet/teengewrichten. Hierbij worden de vaak pijnlijke kristallen in de gewrichten opgelost en afgevoerd.
Basiche voedingsstoffen
Er zijn voedingsmiddelen die een zuurvormende invloed hebben op je lichaam en andere voedingsmiddelen een basiche. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn grofweg brood, pinda’s, peulvruchten, granen, vlees, vis, koffie, zwarte thee, frisdranken, suiker en alcohol.
Basiche voedingsstoffen beschermen je tegen verzuring, omdat ze als compensatie werken voor de verzurende voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Basische voedingsstoffen zitten globaal gezien in o.a. groenten, diverse kruiden, diverse fruitsoorten, kiemgrassen zoals gerstegras en tarwegras, amandelen, roomboter, plantaardige koudgeperste oliën, algen zoals chlorella en spirulina, karnemelk, citroenen en limoenen.
Doordat de laatste jaren de populariteit in ontzuring van het lichaam sterk is toegenomen, zie je dat veel producten ook steeds makkelijker te verkrijgen zijn. Tegenwoordig zijn de meeste ontzurende producten verkrijgbaar in de biowinkel, drogist of apotheek. Je kan ook alles via de onderstaande geselecteerde webshops bestellen.