De hoge darmspoeling: zelf doen of laten doen?

darmspoelingIn dit artikel beschrijf ik hoe de hoge darmspoeling in zijn werk gaat, hoe je het eenvoudig thuis kan uitvoeren, wat je er voor nodig hebt en hoe je je goed voorbereidt.

Ook beschrijf ik mijn ervaring bij de Colonhydrotherapeut voor diegene die het liever uit handen geeft.

Inhoud

Wat is een hoge darmspoeling?

Een hoge darmspoeling is een methode om het laatste (hoge) deel van het spijsverteringskanaal te reinigen van opgehoopte en afgezette vuilresten en gifstoffen. Er wordt langzaam vloeistof (vaak water) in de darmen ingebracht die uiteindelijk de vuilresten en gifstoffen mee naar buiten spoelen.

Waarom een hoge darmspoeling?

Een hoge darmspoeling kan je overwegen om tal van klachten te verminderen of zelfs te verhelpen zoals ondermeer chronische verstopping of andere aan darmproblemen gerelateerde klachten zoals een opgeblazen gevoel, de ziekte van Crohn, IBS (spastische darm), vermoeidheid of een verminderde afweer. Ook depressie, concentratieproblemen, allergieën, huidklachten, migraine, hoge bloeddruk en candida-infecties hebben baat bij een hoge darmspoeling.

In de dikke darm bestaat er in een gezonde situatie een balans tussen gezonde- en schadelijke darmbacteriën, samen de darmflora genoemd. Als dit evenwicht verstoord raakt door bijvoorbeeld slechte voeding, medicatie, stress of te weinig lichaamsbeweging, dan kunnen de schadelijke bacteriën zich gaan vermeerderen en er uiteindelijk klachten ontstaan.

Toxinen
Gezonde- maar ook schadelijke bacteriën

Ook wordt een hoge darmspoeling vaak vóór- en na afloop van een reinigingskuur gedaan, zoals bijvoorbeeld een sapkuur, vastenkuur of een lever- en galblaaszuivering. Hierdoor krijgt de kuur meer effect. Bij de lever- en galblaaszuivering gaat het ook vooral om de evt achtergebleven galstenen uit te spoelen. Je kan meer lezen over de lever- en galblaaszuivering elders op deze website.

Zelf doen of naar de Colonhydrotherapeut?

Er zijn twee manieren om een hoge darmspoeling te doen. Je kan naar een professionele Colonhydrotherapeut of je doet het zelf thuis met een darmspoelingsetje. Zelf doen is redelijk eenvoudig en ongevaarlijk. Darmspoelingsetjes zijn gewoon te koop in verschillende webshops.

Zelf heb ik, vóór en ná verschillende lever- en galblaaszuiveringen, de hoge darmspoeling een aantal keer zelf gedaan en enkele keren ben ik naar een Colonhydrotherapeut gegaan. Zelf doen is goedkoper, naar de therapeut gaan is comfortabeler, de keuze is aan jou. Ik zal beide keuzen beschrijven.

De hoge darmspoeling bij de Colonhydrotherapeut

Bij de Colonhydrotherapeut wordt gebruik gemaakt van de Colon Hydromat.

Dit is een toestel met een gesloten systeem. Het zorgt ervoor dat de behandeling reukloos en hygiënisch verloopt, de watertemperatuur goed is en de inloopsnelheid nauwkeurig gereguleerd kan worden.

de colon hydromat
De Colon Hydromat

Je ligt op je rug op een massagetafel met vaak een licht dekentje over je heen. De therapeut brengt voorzichtig een canule bij de anus naar binnen. Dit kan je desgewenst ook zelf even doen. De canule is met twee slangen (een dikke en een dunne) verbonden aan de Colon Hydromat.

Via het dunne slangetje wordt langzaam water in de dikke darm gebracht tot je een beetje de spanning van het ingebrachte water gaan voelen. De watertoevoer wordt gestopt en evt wordt nu je buik licht gemasseerd om de slak los te maken.

Vervolgens wordt de afvoerkraan van de dikke slang geopend en kan het water met ontlasting door de dikke slang worden afgevoerd. De Colon Hydromat heeft een verlicht kijkvenster waar je alles ziet langskomen wat je darmen verlaat.

behandelopstelling
Voorbeeld van een behandelkamer

Deze in- en uitloop van water wordt verschillende keren herhaald in een reinigingssessie. Deze behandeling duurde bij mij ca 45 minuten en was niet vervelend. In tegendeel, ik voelde me nadien opgelucht en licht.

Met een hoge darmspoeling wordt de dikke darm tot in de diepere plooien gereinigd. In de eerste fase wordt de stagnerende ontlasting verwijderd. In de tweede fase worden brokken en korsten die zich in de loop der jaren hebben vastgezet, losgeweekt. Tijdens de derde fase komen ook slijm, gassen, parasieten en toxinen los, zodat daarna de opname van voedingsstoffen verbetert.

De thuis darmreiniging

Voor de darmspoeling die je zelf gaat doen heb je een darmspoelingsetje nodig. Elke set ziet er weer een beetje anders uit, maar alle sets bestaan in elk geval uit een soort kan of zak die je kan ophangen, een slangetje en een canule met een kraantje.

darmspoelingset
Een darmspoelingset

Je kan bronwater gebruiken dat je iets verwarmd of je kan kraanwater aan de kook brengen en het vervolgens tot de gewenste temperatuur laten afkoelen. Ik kies altijd voor het laatste omdat het water dan ontsmet is omdat het gekookt heeft. Ideale inbrengtemperatuur is tussen 32 en 39 graden Celsius.

Bedenk vooraf even goed hoe en waar je wil gaan liggen en waar je de kan of zak dan hangt. Houdt er rekening mee de de kan of zak ca 50cm hoger moet hangen dan waar de canule het rectum in gaat. Ik leg altijd een fitness matje op de grond bij een deur, zodat ik de kan aan de deurklink kan hangen. Werkt prima.

Bevestig het slangetje aan de kan of zak. Bevestig aan de andere kant van het slangetje de canule met kraantje. Hang de kan op (aan de deurklink) en leg het matje of matras iod op de grond.

Zorg altijd dat je een handdoek bij de hand hebt en een leeg bakje waar je de canule in kan leggen. Vaak sluit het kraantje namelijk niet volledig af en blijft ie wat water druppelen. Het bakje kan de druppels dan opvangen en heb je er geen omkijken naar. Een kussentje en dekentje is soms ook prettig.

Als het aan de kook gebrachte water voldoende is afgekoeld, giet je het in de kan of zak. Let er op dat bij het vullen het kraantje dicht zit en de canule in het bakje ligt (tegen het druppelen).

water koken
Water koken en laten afkoelen tot lichaamstemperatuur

Meestal is de hoeveelheid water ca 1,5 liter. Ontlucht het slangetje door voorzichtig het kraantje wat open te draaien, zodat het slangetje vol loopt met water. Sluit het kraantje weer.

Ga op het matje liggen op je linker zij. Omdat je darm bij de anus ook naar links afbuigt zal het water dus makkelijker naar binnen stromen als je op je linker zij ligt. Breng de canule in evt met een beetje vaseline. Zorg dat de canule voldoende ver is ingebracht alvorens het kraantje open te draaien.

dikke darm
Dikke darm met knik naar links (op plaatje dus rechts)

Draai het kraantje open en laat 1/3 van de inhoud van de kan of zak langzaam naar binnen stromen. Sluit het kraantje, masseer een beetje je buik. Doe dit nog twee maal tot alle vloeistof binnen is. Sluit het kraantje en haal voorzichtig de canule uit de anus. Leg de canule in het bakje en rol voorzichtig op je rug. Probeer het water zo lang mogelijk binnen te houden, liefst 10 tot 15 minuten. Vervolgens ga je naar het toilet en laat je alles eruit lopen.

De darmreiniging heeft nog een ander reinigend effect. Gedurende de tijd dat het water zich in de darm bevindt, wordt er een deel door de darm opgenomen. Zo komt het in de bloedbaan terecht en heeft het een reinigend effect op cellen en organen. In de uren na de darmreiniging scheiden de nieren het vocht als urine uiteindelijk weer uit.

waterspoeling
Grondige spoeling

Voorbereidend dieet

Het is aan te bevelen om enkele dagen vóór de darmspoeling een licht dieet te volgen. Hiermee vergoot je het reinigende effect van de spoeling enorm.

Kort gezegd bestaat het dieet uit een eiwitarm en vezelrijk voedingspatroon gedurende 2 á 3 dagen. Bij voorkeur alles vers.

Je kan dan denken aan:

  • veel verse groenten en fruit
  • verse groentesoep
  • volkoren producten (geen witmeel, witte rijst, macaroni, spaghetti etc.)
  • plantaardige eiwitten: linzen, kikkererwten en ongebrande noten en zaden
  • géén rood vlees, vette vis, zuivel (kaas, karnemelk, melk en vla)
  • wel matig kip en niet vette witte vis (kabeljauw, schelvis, koolvis, wijting)
  • wel één keer daags een bakje biogarde yoghurt,
  • gebruik koudgeperste olie als vetbron bijv: lijnzaad -, zonnebloem-, sesam-, saffloer- of olijfolie. Gebruik voor roerbakken kokosvet
  • geen suiker en zo min mogelijk koffie en alcohol
  • dagelijks minimaal 2 liter drinken, liefst mineraalwater zonder koolzuur of kruidenthee (anijs, venkel of kummel).
  • voeg aan een liter water een eetlepel biologische appel(cider) azijn toe

contra indicaties

Colitis ulcerosa mag in de ontstekingsfase niet behandeld worden met hoge darmspoeling. Bij zwangerschap en specifieke aandoeningen en ziekten is het altijd raadzaam vooraf een arts te raadplegen.

Meer lezen over de hoge darmspoeling? hier wordt je doorverwezen naar Bol.com.