Over ons

portretfoto van Claudia Hauri en Maarten Eland
Claudia en Maarten

De mensen achter Leef Lekker Licht zijn Claudia Hauri en Maarten Eland. Wij hebben ruim 20 jaar van ons leven een modernedans company gehad en traden nationaal en internationaal ca 160 keer per jaar op met ons gezelschap.

De vele uitvoeringen en het runnen van het gezelschap was in vele opzichten een zeer creatief en bevredigend leven, maar lichamelijk en geestelijk ook zeer intensief.

Als je weleens een danser in actie hebt gezien, dan zal het je niet verbazen dat dit vergelijkbaar is met topsport. Het lichaam van een danser moet dan ook topfit zijn om dit beroep uit te kunnen oefenen en het eenvoudigweg vol te houden. Als je niet topfit bent is bovendien de kans op blessures veel groter. Daarom zijn juiste voeding, effectieve training en vooral ook lichaamsbewustzijn altijd heel belangrijke elementen voor ons geweest om die noodzakelijke fitheid te behouden.

stranddans
Claudia en Maarten

Barriéres overwinnen

Steeds meer groeide de behoefte bij ons naar een leven zonder de constante druk die een danscompany met zich mee brengt. We fantaseerden er steeds meer over een heel seizoen te stoppen met de company en gewoonweg te gaan reizen. Een lekker licht en vrij bestaan zonder premiere-stress. En toen onze poes uiteindelijk van ouderdom stierf, realiseerden we ons dat hiermee de laatste barrière was opgeheven om nu woorden in daden om te zetten.

 

poes Guappy
poes Guappy

In 2011 stopten we uiteindelijk met het dansgezelschap, hingen onze danskleding in de wilgen, doekten de dansstudio’s en het kantoor op en zeiden zelfs de huur op van onze woning. Hoe dikker de streep onder het verleden, hoe makkelijker het was om het onbekende te omarmen, zo was onze redenatie. En na een jaar zien we wel weer verder.

De weide wereld in

We vertrokken met onze 4×4 Landcruiser en twee Northface tassen als enige bezit richting buitenland met onbekende bestemming. Achteraf gezien één van de beste beslissingen ooit genomen.

auto op berg
Zwitserland

Aanvankelijk gingen we ervan uit dit nomadische leven financieel gezien circa een jaar vol te kunnen houden. Als iemand ons toen gezegd zou hebben dat we ons oude leven nooit meer zouden oppakken, hadden we dat absoluut niet geloofd.

En het is niet zo dat we gewoon erg zuinig geleefd hebben en het op die manier langer konden rekken. Nee, het geheim schuilt in onze ervaring over het begrip ‘geld verdienen’ tijdens ons nomadische bestaan, die langzamerhand onze levenshouding ging veranderden.

Vrijheid kopen… of krijgen

Wij gingen, zoals velen, altijd van het principe uit dat je heel hard moet werken voor je geld. Hoe harder je werkt en je daar voor opoffert, hoe meer je verdient. En hoe meer je verdient, hoe meer vrijheid je kan ‘kopen’ om de dingen te kunnen doen die je werkelijk leuk vindt en vervullen.

 

stress

In praktijk komt het er bijna altijd op neer dat je veel te weinig of helemaal geen tijd over hebt in je leven om te doen wat je hart je ingeeft, omdat je job dat niet toelaat.

En zo ben je genoodzaakt er maar een ‘hobby’ van te maken. Als je van dit principe uit gaat dan functioneert het ook zo. Je wordt als het ware bevestigd in deze veronderstelling en houd je het daarmee onbewust in stand.

Je hobby leven?

Als je het woord ‘hobby’ googelt, is het allereerste zoekresultaat letterlijk deze omschrijving:

Een hobby is een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. Een hobby wordt uitgevoerd voor het plezier, en niet als betaald werk. Een hobby is een veelal persoonlijke aangelegenheid waarbij voldoening voorop staat. Het uitvoeren van een hobby kan ook kennis, ervaring en vaardigheid opleveren.

Weinig nieuws zou je denken, maar realiseer je eens als je dit leest, dat deze beschrijving niet over je leven gaat, maar slechts over wat vrijgemaakte uurtjes in dat leven. Dat is toch eigenlijk een treurige constatering.

Stel je voor dat een ruimtewezen, die op zijn reis door het heelal toevallig langs aarde zou komen en ze zouden hém uitleggen wat een hobby is, dan zou hij waarschijnlijk met stomheid geslagen zijn dat de aardbewoners zaken als liefhebberij, ontspanning, vrije tijd, plezier, persoonlijke aangelegenheden, voldoening etc alleen in de heel beperkte vorm als ‘hobby’ ruimte geven in hun leven.

Hij moet wel tot de conclusie komen dat het leven hier niet erg prettig kan zijn als je de leuke dingen moet clusteren in een paar uurtjes ‘vrije tijd’.

 

Dit is allemaal natuurlijk een beetje zwart-wit neergezet, maar het toont wel de structuur waarin we leven en waaraan we gewend zijn.

Maatschappelijke structuren

Waarom kiezen we er in onze maatschappij massaal voor een leven te leiden waarin de fijne, leuke en voor jou waardevolle bezigheden, slechts ruimte krijgen in een hobby?

Dat komt voornamelijk omdat we geleerd hebben ons te laten leiden door maatschappelijke structuren gebaseerd op geld en niet door wat we werkelijk zouden willen.

Hobby
Maarten’s hobby

Vrijwel alle toekomstperspectieven die we onszelf in onze westerse maatschappij toestaan, toetsen we op de mogelijkheid of je er geld mee kan verdienen. En dit verhindert maar al te vaak de keuze die je hart je ingeeft.

Het resultaat is dat je je verlangen noodgedwongen maar naar de toekomst schuift of hooguit in een hobby stopt en hoopt op betere tijden. En die betere tijden hebben ook nog steeds met geld te maken; Als ik genoeg geld heb gespaard, dan kan ik doen wat ik altijd al wilde.

Ook wij dachten aanvankelijk zo; we stopten met alles in de wetenschap het financieel gezien in ieder geval een jaar vol te kunnen houden. Maar gaandeweg dat jaar, terwijl de financiën gestaag slonken maar nog geen echt probleem vormden, kwamen we steeds weer onverwachts in de gelegenheid om op een fabelachtige manier wat geld te verdienen.

En die gelegenheden dienden zich naar ons idee louter aan omdat wij alle tijd hadden en flexibel waren qua locatie. We merkten dat onze ontspanning over het thema geld, ons juist hielp met het creëren van mogelijkheden om geld te verdienen. We leefden in een heerlijke flow.

Transformatie

Aanvankelijk kwamen er verschillende jobs op ons af zoals op een hondje passen, op kinderen passen, op (vakantie)huizen passen en de honneurs waarnemen van luxe vakantieverblijven.

Deze jobs verschaften ons naast een bescheiden inkomen ook nog comfortabel onderdak voor soms maanden aaneen. We lieten ons steeds leiden door alles waar onze interesses lagen en bleven daarbij consequent op de track dat het vooral leuk moest zijn. 

Op deze manier kwamen we in verschillende landen op de meest spectaculaire plekken in de natuur, waar we oneindig wandeltochten konden maken, sporten, gezond koken en genieten van alles wat er was.

Claudia in de hangmat
Claudia in de hangmat

Zo leerden we eigenlijk spelenderwijs dat geld verdienen waarbij vreugde voorop staat, een best wel haalbare zaak is. We ondervonden, dat, als je het uitgangspunt ‘geld’ verschuift naar ‘wens’, ‘behoefte’, ‘verlangen’, of ‘zin’, je een job dan helemaal niet meer als werk ervaart, maar eigenlijk als hobby, of in ons geval ‘vakantie’ . En als je daarvan proeft, laat je dit nooit meer los.

Dit was ‘for the time being’ een super manier om ons vrije leventje te verlengen en gingen we pas goed beseffen hoe intensief ons voorbije dansleven was geweest. En nu voelde het alsof we met dit vrije leven ons geld verdienden met vakantievieren.

‘Succes is krijgen wat je wilt en geluk is willen wat je krijgt.’  (Ruby Wax)

 

De matterhorn
Lopen met oppas hondje Charly. Matterhorn op de achtergrond

Studie

Al snel voelden we de wens onze horizon te verbreden en gingen ons meer verdiepen in verschillende natuurlijke helingsvormen, iets dat ons eigenlijk al sinds 2003 bezig hield. Nu was de tijd aangebroken hiermee concreter aan de slag te gaan en het een belangrijkere plaats in ons leven te geven.

In de jaren die kwamen hebben we verschillende studie’s en opleidingen gedaan in binnen- en buitenland. De belangrijkste waren voor ons

  • een Ayurveda studie aan het European Institute for Scientific Research on Ayurveda,
  • een healing- en reading opleiding bij Soare,
  • een opleiding EnergyClearing bij Eric Dowsett.

Ook hebben we verschillende workshops en cursussen Channeling gevolgd bij Pamela Kribbe en Gerrit Gielen, die voor ons zeer inspirerend waren. Boeken van Pamala vind je op pagina De boekenkist.

Dit was een heerlijke tijd waarbij we ons passioneel konden onderdompelen in alles wat ons bezig hield en ons inspireerde een vrij bestaan verder op te bouwen. We hadden inmiddels geproefd van werkelijk vrij zijn en waren van de waarde ervan doordrongen.

Studeren in de hotelkamer

Terugkeren naar ons oude leven was voor ons geen optie meer. Bovendien leerden we uit ervaring dat als je de tijd aan jezelf hebt en je dagen vult met voor jou zinvolle dingen doen, het maar een kleine stap is om zinvolle dingen voor een ander te doen.

En dat bracht ons ertoe een praktijk voor healing en reading, op te zetten, tevens geven we voedingsadvies en schrijven regelmatig artikelen over voeding, en spiritualiteit en zingeving.