Recepten

Inhoud

veganlogoVegan toen

Vaak zie je nog de paniek in de ogen van mensen waaraan je verteld dat je een voorstander bent van de vegane keuken en belangstelling hebt voor vegane recepten. Velen vrezen nog steeds met een al te fanatieke bekeringsijver bestookt te gaan worden of met legio principiële verwijten.

Alleen al de gedachte aan een geheel diervrij dieet, is bovendien voor menigeen nog steeds een afschrikwekkende: ‘Wat kan je nou als vegan eten: geen vlees, geen vis, eieren, zuivel, sommigen ook geen honing… . Wat blijft er dan nog over? Je kan toch niet de hele dag alleen maar groente en fruit eten? En daarvan kan je toch niet voldaan raken.

Hongeren?
Hongeren?

Vegan nu

Deze opvattingen hadden wij ook ooit, maar mede omdat de vegane keuken een ware revolutie heeft doorgemaakt, zijn dit achterhaalde denkbeelden die vandaag de dag niet meer van toepassing zijn. En bovendien is vegan voeding zeer geschikt om af te vallen, vanwege het hoge gehalte aan voedzame, plantaardige stoffen. Lees hierover meer in het artikel ‘Vegan en afvallen, de gouden formule’ elders op deze site.

De recepten

De recepten die hier te vinden zijn, zijn speciaal geselecteerd op hun voedzame en van nature calorie-arme voedingswaarden. Dit maakt de recepten zeer geschikt om af te vallen. Bovendien is speciaal rekening gehouden met degene die vreest zijn stukje vlees te zullen gaan missen.

De geselecteerde recepten zijn zodanig samengesteld dat niemand vlees zal missen, of na de maaltijd met een onvoldaan gevoel zal blijven zitten.

Hier ga je direct naar de vegane recepten:

Vegan recept

Alle begin is… makkelijk!

Als je het gevoel hebt dat vegan eten best wel ver van je af staat, is het wellicht een goed idee om heel laagdrempelig te beginnen. Het is wel belangrijk dat je zin hebt in een bewustere aanpak van je voedingspatroon.

Neem een vrije dag, bijvoorbeeld de zaterdag, en richt je die dag op je vegan dieet. Ga bijvoorbeeld bewust bootschappen doen en neem er de tijd voor. Kijk in een biowinkel of in de AH wat er allemaal aan veganproducten te verkrijgen is.

Probeer deze dag alleen vegan voeding te eten, maar hou het voor jezelf leuk, simpel en overzichtelijk. Begin de dag bijvoorbeeld met een musli met vruchten en soja-, haver- of rijstemelk in de koffie. Een broodje met jam of vegane hazelnootpasta kan evengoed. Er zijn overigens legio deftige vegane spreads voor op brood te koop. Hou het vooral leuk en ontspannen.

Musli
Musli suggestie (met havermelk)

Gewoon doen!

Bedenk wat je graag als avondmaaltijd zou willen eten en ga dan na of hiervoor vegane alternatieven zijn die in de buurt komen. Gebruik hiervoor de recepten op deze site of anders internet. Beleef plezier in het inkopen van je spullen, het bereiden van de maaltijd en het vooruitzicht een hele dag werkelijk gezond geleefd te hebben.

Het gaat er dus niet om direct elke dag volledig vegan te eten, maar om een begin te maken die je aanspreekt, die smaakt naar meer. Neem de tijd om het op te bouwen en er lol in te houden. Alleen dan kan je fundamenteel en blijvend je voedingspatroon wijzigen naar een gezondere en één waarbij je slank wordt cq blijft.

Realiseer je dat als je bijvoorbeeld slechts één dag per week vegan eet, je daarmee al 15% van je wekelijkse cholestorol-inname reduceert. Ook zal je lichaam baat hebben bij een verminderde belasting door dierlijke afbraakproducten en al effect hebben op je gewicht.

Wie weet laat je het niet bij één dag per week en worden het er twee of drie of nog meer. Je lichaam zal er heel blij mee zijn en jij ook  als je gaat merken dat je gezondheid toeneemt en je gewicht vrijwel ongemerkt afneemt.

Succes.