De geneeskrachtige reinigingskuur van Anthony William

In dit artikel beschrijf ik de 28-daagse geneeskrachtige reinigingskuur zoals Anthony Williams het beschrijft in zijn geweldige boek “Medical Medium, geheimen achter chronische en onverklaarbare ziekten en hoe je uiteindelijk kunt genezen”.

Anthony Williams werpt een zeer verhelderende blik op onze lichamelijke gesteldheid en vooral op gezond worden en blijven. Hij beschrijft hoe wij ons, vaak onbewust, in deze tijd verwijderen van wat goed is voor ons lichaam. Ongezonde gewoontes zijn troef in onze (Westerse)samenleving.

Een recensie van dit boek van Claudia vind je in De Boekenkist of klik hier

Inhoud

Verborgen verslavingen

We eten vaak dingen die wel onze emoties bevredigen, maar slecht voor ons lichaam zijn. We verwarren de behoefte van onze ‘verslavingen’ met de behoefte van ons lichaam naar juiste voeding.

Uiteindelijk kan je fysieke lichaam het niet meer bolwerken en gaat het slijtage vertonen. En die slijtage draagt vroeg of laat weer bij aan steeds grotere schade. Kwaaltjes worden uiteindelijk ziektebeelden. De weg van de spiraal naar beneden.

Reset je lijf

Maar het lichaam wil graag herstellen en kan dat ook. Als je het lichaam de kans geeft kan het in potentie genezen van de meest extreme aandoeningen en ziekten. Maar ook als het nog niet zo ver is, zal je lichaam veel baat hebben bij deze reinigingskuur. Als je gezond bent helpt de reinigingskuur ondermeer als je wil afvallen, detoxen of je potentieel wilt verwezenlijken. Het kan zelfs enorm verjongen.

Dit geneeskrachtige voedingsplan werkt in wezen als een soort ‘resetknop’ van je lichaam. Als je het de reinigingskuur goed opvolgt gedurende vier weken, zal je lichaam weer de tijd krijgen te herstellen. Het kan toxische stoffen verwijderen, verzwakt weefsel herstellen, het immuunsysteem verbeteren, de vele processen in je lichaam optimaliseren en nog veel meer.

Mijn ervaring

Ik moet wel bekennen dat het niet altijd even makkelijk zal gaan in die 28 dagen als je voor de hardcore reinigingskuur gaat. Om die reden koos ik een rustige periode, met weinig andere zaken aan mijn hoofd. Je kan ook voor een optie kiezen die de reiniging wat minder intensief maakt (en dus wat minder effectief).

Ik kreeg in de eerste dagen te maken met mijn suikerverslaving, waarvan ik knap chagrijnig werd. Ook mijn koffieverslaving speelde op. Maar na enkele dagen ben je daar al doorheen en voel je dat je al helderder in je hoofd wordt en lichamelijk fitter. Dit motiveert enorm het vol te houden en uiteindelijk wordt het steeds makkelijker omdat je er aan went.

Je lichaam is er altijd klaar voor de reset-knop in te drukken.

Het voedingsplan

Het is simpel: het komt er op neer dat je gedurende vier weken alleen vers fruit en verse ongekookte groenten eet. Als je nauwgezet het plan volgt tijdens deze 28 dagen zal je het beste resultaat hebben. Deze tijdsduur is het beste, maar als je om een bepaalde reden de duur wilt verkorten dan kan dat altijd. Je kan ook minimaliseren tot één dag per week. Dat is altijd nog beter dan niets te doen.

Dit voedingsplan is zo effectief, omdat de voedingswaarden van elke maaltijd maximaal is. Fruit en ongekookte groenten hebben in hun natuurlijke staat het hoogste gehalte aan voedingsstoffen en worden in deze rauwe vorm makkelijk verteerd. Zo kunnen de voedingsstoffen efficiënt door het lichaam worden opgenomen.

Opbouw

Doordat je in deze reinigingskuur grote hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt, wordt het lichaam voorzien van alle bouwstenen waar het om vraagt.

De vitaminen, mineralen, micro-organismen en andere voedende componenten reinigen en versterken elk systeem in je lichaam.

Als je lichaam niet meer bezig is met het verwerken van zware vetten, eiwitten en allerlei kunstmatige toevoegingen en allergenen, houdt het heel veel tijd en energie over om het lichaam op celniveau te vernieuwen.

Vlees, vis, granen en zetmeelrijke producten kunnen natuurlijk goede voedingsstoffen bevatten, maar het lichaam heeft meer moeite met de vertering ervan, zeker als je lichaam het al zwaar heeft door gifstoffen en ziektekiemen.

Dagindeling reinigingskuur

bij het opstaan

Begin de dag met een reinigende drank op je nuchtere maag. Keuzemogelijkheden:

 • Bleekselderijsap
 • komkommersap,
 • citroenwater,
 • kokoswater met wat spirulinapoeder,
 • kruidenthee,
 • gerstengrassap (van gerstengraspoeder met water).

Optimaliseert het ontgiftende werk van je lichaam tijdens de voorbije nacht. Als je geen tijd hebt kan je ook gewoon een glas water drinken.

.

Ontbijt

Drink een fruitsmoothie. Basisrecept:

 • 150gr bosvruchten (bijv.bevroren)
 • 3 bananen
 • 2 dadels

Je kunt ook papaya, mango of peer toevoegen als je dat wilt. Ook groenten als boerenkool, spinazie, koriander, één of twee stengels bleekselderij of een lepel gerstengraspoeder zijn gezonde ingrediënten voor je smoothie. Zorg er wel voor dat fruit het hoofdbestanddeel blijft. En is het te weinig, maak dan wat meer. Je hoeft geen honger te lijden.

Halverwege de ochtend

Neem weer een fruitsmoothie zoals bij het ontbijt.

Makkelijk is bij het ontbijt direct twee porties te maken, en de tweede portie nu te nemen.

Lunch

Maak een salade met spinazie, sla en komkommer als basis, en voeg naar behoefte fruit toe. Je kan bosvruchten nemen, mangopartjes, papaya, druiven, sinaasappel en grapefruit. Je kunt evt nog toevoegen: Kool (fijngesneden), bleekselderij, bloemkool, rucola, jonge boerenkool, kiemen of lente uitjes.

Als dressing kun je een halve avocado en een handje koriander mengen met het sap van twee sinaasappels (blender) en evt wat knoflook en/of verse gember naar smaak.

Maak de salade groot genoeg om je verzadigd te voelen.

Halverwege de middag

Je kan als tussendoortje een vrucht naar keuze nemen als je trek begint te krijgen. Je kan bijvoorbeeld een appel of peer eten, wat dadels, of een sinaasappel of druiven. Een lepel rauwe honing kan ook goed doen.

Diner

Een romige spinaziesoep.

Ingrediënten voor in de blender:

 • 2 handen vol spinazie
 • 2 grote tomaten
 • sap van een sinaasappel
 • 1 stengel bleekselderij
 • handje vol koriander
 • teentje knoflook

Je kunt altijd het recept aanpassen met andere kruiden zoals basilicum. Als je de tomaten en het sinaasappelsap eerst mengt en vervolgens de rest van de ingrediënten toevoegt, krijg je het beste resultaat. Je kunt de soep nog garneren met kiemen, fijngehakte lente-uitjes, of kleine stukjes tomaat of Atlantische dulse (zeewier).

Je kan dit gerecht ook met komkommerspaghetti serveren. De komkommersliertjes kan je met een spiraalsnijder snijden.

Avond

Mocht je in de avond nog trek in een tussendoortje krijgen, dan kan je een appel en een dadel nemen.

Opties

Je kan naar behoefte variëren wanneer je welke maaltijd eet. Je kunt bijvoorbeeld lunch en diner omdraaien, of twee keer hetzelfde eten. Je kan vrijelijk variëren in fruit, groenten en salades. Je hebt dus keuzevrijheid, als het maar altijd fruit en ongekookte groente is.

Mocht je dit allemaal toch wat te heftig vinden, kan je altijd de regels van het dieet iets oprekken. Hiermee wordt de kuur wel minder intensief dus wat minder effectief. Je kan bijvoorbeeld rauwe kokosboter, noten en zaden aan je salades toevoegen. Of je vervangt de spinaziesoep voor een maaltijd met uitsluitend gekookte groenten. Je kan de groenten ook even roerbakken in wat kokosolie.

Als je hier klikt ga je naar een handig dagmenu schema van de reinigingskuur.

Dit artikel beschrijft de kuur volledig maar wel zeer kort en bondig. Indien je uitgebreider wil lezen over deze kuur en meer, kan je via de onderstaande link het boek aanschaffen.