Voeding & Afvallen

Leef Lekker Licht
Maarten en smikkelbrigade bezig met de Choco caramel koekjes

Hier vind je alles over gezonde voeding en afvallen, en de nauwe samenhang met jouw welbevinden. Heerlijke, gezonde en makkelijke recepten waarvan je ook nog gegarandeerd zult afvallen.

Als je om je heen kijkt zie je dat we in een tijd leven waarin er vaak maar weinig ruimte gegeven wordt aan onze gezondheid.

Je herkent het waarschijnlijk wel: je weet wel dat je gezondheid belangrijk is, maar door je drukke bestaan komt het er niet echt van. Bovendien ben je best gezond ondanks misschien wat overgewicht, dus loopt het niet zo’n vaart.

Pas als er klachten ontstaan begint er vaak een besef te groeien hoe belangrijk gezondheid eigenlijk is. Afhankelijk van de ernst is het dan meestal een moeizame weg terug.

Het simpele geheim van afvallen is volgens onze ervaring en o.a. Auyrvedische kennis, een diervrij dieet. Vegan dus. En dat dit ook voor de lekkerbek/vleesliefhebber een uitkomst kan zijn getuigen de vegane recepten elders op deze website.

Ga hier direct naar de Vegan recepten om af te vallen.

Inhoud

Gevarieerde voeding

Tijdens ons verblijf in vele verschillende landen hebben wij een selectie gemaakt op basis van de lekkerste, voedzaamste en toch van nature calorie-arme recepten die ons pad kruisten. De ene keer een regionale specialiteit, dan weer een recept uit de wereldkeuken of een aangepaste klassieker, maar ze hebben allemaal gemeen dat het simpele, lekkere en gezonde recepten zijn waarvan je bovendien zult afvallen. 

Voor elk wat wils

Je vindt verschillende recepten voor heerlijke ontbijtjes, lunches en avondmaaltijden. En omdat we zelf nogal van snacken houden, hebben we veel aandacht voor lekkere hartige en zoete tussendoortjes waarvan je nauwelijks kan geloven dat ze toch verantwoord zijn.

Choco caramel koekjes
Choco caramel koekjes (vegan)

We hebben alle de recepten eerst onder de loep genomen en geoptimaliseerd qua bereidingsgemak, calorieën, voedingswaarde en mate van voldaanheid na het eten. Alle recepten zijn vegan (veganistisch = zonder dierlijke ingrediënten).

Afvallen, hoe doe je dat?

Leef Lekker Licht voeding

Hoe jij je voelt en je voedingsgewoonten hebben een direct verband met elkaar.  Je herkent het misschien wel: snoepen als je je niet zo lekker voelt. En vervolgens besluit je te gaan lijnen omdat je niet tevreden bent met je toenemende gewicht.

Je gaat tegen je behoefte in proberen te stoppen met snoepen en bovendien ook nog diëten. En omdat dit natuurlijk een marteling is, kies je voor een crush dieet om die kwelling zo kort mogelijk te laten duren.

Ondanks de verregaande beloftes van de marketingbureaus weet je eigenlijk wel dat dit op de lange duur niet werkt. Sterker nog, het werkt averechts en is uiterst ongezond. Je brengt namelijk je voedingsbalans uit evenwicht.

Doordat je lichaam uit een natuurlijke impuls deze onbalans wil corrigeren gaat hij, zodra de mogelijkheid er is (en die komt vroeg of laat gegarandeerd) als de wiedeweerga weer reserves opbouwen. En je raad het al, deze reserves zijn de speklagen waar je juist vanaf wilde.

Van kwantiteit naar kwaliteit

Het geheim van duurzaam afvallen zit hem in het feit dat je wel naar je eetbehoeften moet blijven luisteren, maar daarbij heel goed gaat letten op wát je eet. Succesvol afvallen zit hem niet zozeer in de kwantiteit maar meer in de kwaliteit van wat je eet.

fastfood
Fastfood

Voedingsmiddelen van lage kwaliteit zoals Fast Food zijn vaak zeer calorierijk en bevatten veel minder essentiële voedingsstoffen dan het lichaam minimaal nodig heeft. Wanneer je je hiermee ‘vol’ eet, zal je lichaam niet veel later om meer gaan vragen, omdat het nog niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen gekregen heeft.

Je hebt dus al snel weer trek en gaat weer eten. En als je dan uiteindelijk op het punt bent dat je voldoende voedingsstoffen binnen hebt, heb je dus tegelijkertijd een veelvoud aan het aantal calorieën genuttigd dan goed voor je is. Het ’te veel’ aan calorieën zet zich als reserve af als lichaamsvet. Daarom wordt je dik van slechte voeding.

Meer kwaliteit, minder calorieën

Logischerwijs zal gezonde voeding die van nature wel voldoende essentiële voedingsstoffen heeft en vaak ook nog veel minder calorieën,  jou dus veel langer een voldaan gevoel geven. Hierdoor wordt het dus veel makkelijker om de hoeveelheid voeding te beperken en zo minder calorieën binnen te krijgen.  De kwaliteit houdt zo de kwantiteit in de hand.

Een belangrijke reden waarom wij vaak vegan eten en aanprijzen is omdat dierlijke ingrediënten en verwerkte producten van dierlijke herkomst vaak veel slechter van kwaliteit zijn, in vergelijking met plantaardige producten. Plantaardige producten hebben van nature een veel hogere voedingsstoffen- en anti-oxidantdichtheid en een lagere hoeveelheid calorieën.

grafiek van maaginhoud
Maagvulling van gelijke hoeveelheid calorieën bij resp olie, vlees en groente

De Nederlandse overheid is niet bepaald kritisch als het om de kwaliteit van voedingsmiddelen gaat. Verschillende chemische toevoegingen in voedingsproducten zijn in de ons omringende landen verboden, terwijl het in Nederland nog steeds toegelaten is.

Dit verschil is voornamelijk te wijten aan ons economisch exportbeleid. Het percentage vleesproducten dat wordt uitgevoerd ligt rond de 80%.  En over dierenwelzijn nog maar te zwijgen.

Varkentje

Meer informatie over vegane voeding is te lezen in verschillende blogartikelen .