Verjongen met fruit

fruitDe laatste jaren is er een groeiend bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van suiker. Maar in fruit zitten ook suikers, geldt dit dan ook? Kan je van fruit dik worden of diabetes krijgen, of is het juist gezond? Waarin zit hem het verschil tussen het eten van suiker en fruitsuiker via fruit?

In dit artikel, dat is gebaseerd op het geweldige boek Medical Medium van Anthony Williams, wordt een duidelijk antwoord gegeven op wat het simpelweg eten van fruit voor je kan doen. Op de pagina De boekenkist, elders op deze website, is het boek te vinden en kan je het evt bestellen.

Inhoud

Toegevoegde suikers

Inmiddels dringt het wel tot meeste mensen door, dat in deze tijd vaak suiker wordt toegevoegd aan de meest uiteenlopende voedingsmiddelen. Maar minder bekend zijn de enorme hoeveelheden suiker die hiermee gepaard gaan.

In bijvoorbeeld een 1,5 literfles cola zitten zo’n 36 klontjes suiker. Ook producten die als gezond worden gezien kunnen toch nog veel suiker bevatten, zoals in fruit

yoghurt (450gr) waarin maar liefst 15 suikerklontjes zitten.

suikertaart

 

Maar vooral in producten die niet zoet smaken blijven voor velen de grote hoeveelheden suiker die zij innemen vaak onopgemerkt.

In bijvoorbeeld een fles ketchup (300ml) zitten 15 suikerklontjes. In een blik tomatensoep (800ml) zitten 10 klontjes. In pastasaus (400gr) bevat 4,5 klontjes suiker. In een fles currysaus zitten 14,3 klontjes suiker.

Het is vandaag de dag iedereen wel zo’n beetje bekend dat suiker dikmakend is, veel ziekten bevordert zoals kanker en bovendien virussen en schimmels voedt.

Fruit versus suiker

Maar helaas worden de ongezonde eigenschappen van suiker vaak over één kam geschoren met de suikers in fruit. Vergeten wordt dat een vrucht méér is dan een schep suiker. Fruit bestaat uit levende sappen, mineralen, vitaminen, eiwitten, vetten, pulp, vezels, anti-oxidanten, pectine en vele andere stoffen en naar verhouding maar weinig suiker.

Een vrucht heeft een enorme geneeskrachtige werking dankzij de bijzondere samenstelling van deze unieke plantenstoffen die actief ziekten bestrijden en voorkomen en voor een beduidend langer leven kunnen zorgen.

bakje gemengd fruit
Bakje gemengd fruit

Juist door de opkomst van de productie van geraffineerde suiker en de grootschalige verwerking ervan in onze voedingsproducten, is een serieus gezondheidsprobleem ontstaan.

Vrijwel alle gezondheidsdeskundigen zijn het er over eens dat de geraffineerde suiker die in grote hoeveelheden in voedingsproducten wordt verwerkt, in potentie kanker kunnen voeden. Daarom worden deze samengestelde voedingsproducten door het Voedingscentrum geweerd uit de schijf van vijf.

Rijpingsproces van fruit

Fruit is een deel van onze essentie, een basiselement van wie we zijn. Zonder fruit kunnen we op deze planeet niet overleven. Qua voedingswaarde kan geen enkel ander levensmiddel aan fruit tippen. Ook al komt het van de andere kant van de wereld en denkt men vaak onterecht dat te vroeg geplukt fruit nauwelijks meer voedingswaarde heeft.

Fruitbomen en planten hebben namelijk een zgn ingebouwde database van informatie die met de bron verbonden is. Als ze tijdens het seizoen eenmaal voldoende zonuren gekregen hebben en de omstandigheden goed zijn, geeft de hogere bron een signaal af en begint het fruit aan zijn rijpingsproces.

onrijpe appels
Onrijpe appels

Vanaf dat moment kunnen de vruchten elk moment geplukt worden en zal het verder rijpen tot een voedzame vrucht. Een echt te vroeg geplukte vrucht zal nooit ook maar enigszins eetbaar worden. Er zijn uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de bosvrucht, die wel aan de struik moet rijpen voordat je ze kunt plukken. Voor de meeste andere fruitsoorten zoals mango’s, tomaten, citrusfruit en bananen is het van belang dat ze hun zgn groeidrempel zijn gepasseerd. Kwekers letten daar goed op.

Kruisen en enten van fruit

handbestuiving
Handbestuiving

Gekruiste soorten vormen absoluut geen gezondheidsprobleem. Verwar dit overigens niet met genetisch gemodificeerde variëteiten, daar kan je beter vanaf blijven. Maar enten en bestuiven met de hand zijn veilige technieken die door de mensheid al duizenden jaren worden gebruikt om nieuwe fruitvarianten te kweken. Het is een gezonde aanpassing en evolutie van het cultiveringsproces. Hoewel het klopt dat oorspronkelijke rassen voedzamer kunnen zijn, kun je dus rustig gekruiste variëteiten eten.

Vruchten hebben eigenschappen die je bijnieren kalmeren, je hele endocriene systeem versterken, je vasculaire systeem herstellen, je lever herstellen en je brein revitaliseren. Er is geen enkel ander voedsel of medicijn die op zoveel lichaamsfuncties een positieve invloed heeft als fruit.

Verjongen door fruit

De schadelijke effecten van suiker voor de bestrijding van kanker geldt niet voor vruchtsuikers. De suiker die in vruchten zit kan kanker niet voeden. Vruchten bevatten essentiële componenten zoals polyfenolen (antioxidanten). Deze kunnen niet van de vruchtsuiker worden gescheiden, omdat ze samenwerken.

Van alle voedingsmiddelen die we op aarde hebben kan alleen fruit een langer leven garanderen. Talrijke ziekten kunnen voorkómen worden door het regelmatig eten van vruchten, zoals alzheimer, dementie, neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en ALS.

Dit is te danken aan het feit dat vruchten niet alleen preventief werken voor deze ziekten, maar het voorkomt ook oxidatie. Met name het oxidatie proces in ons lichaam veroorzaakt veroudering. In fruit zitten veel antioxidanten en die gaan dit verouderingsproces tegen en kunnen het zelfs keren. Lees hiervoor ook het artikel Verjongen, hoe doe je dat?

De wilde bosbes is de winnaar

De krachtigste fruitsoort is de wilde bosbes, niet te verwarren met zijn gecultiveerde variant. De wilde bosbes heeft enorme adaptogene eigenschappen. Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen in fruit die het lichaam helpen aanpassen aan bepaalde veranderingen. Wilde bosbessen zijn ook zeer heilzaam voor je hersenen.

wilde bosbes
Wilde bosbes

In elke wilde bosbes zit een schat aan ‘overlevingsinformatie’, die hij heeft vergaard in duizenden jaren. Elke bes die je eet brengt meer wijsheid in je lichaam en zorgt ervoor dat je je makkelijker kunt aanpassen aan de veranderende tijden waarin we leven.

Eet dus vers fruit, hoe meer hoe beter. Profiteer ervan dat vers fruit voor ons het hele jaar beschikbaar is. Fruit geneest ziekten, werkt preventief, geeft je energie, is lekker en houdt je jong.

Bron: Medical Medium van Anthony William

Meer weten over dit boek? Kijk in de Boeken kist