Honing, het krachtige medicijn van alle tijden

Honing is zo oud als de mensheid. Onze voorouders wisten al dat honing niet alleen een gezond voedingsmiddel was, maar ook geneeskrachtige eigenschappen had. In het oude China was honing al bekend als zoetmiddel in de brede zin van het woord; het was dan ook een symbool voor seksueel genot. Ook in Indiase mythen speelt het vloeibare goud een belangrijke rol.

Zo zuiver de honing in die vervlogen tijden was, zo divers is de kwaliteit nu. Met al onze procesmatige voedingsmiddelen is het heel belangrijk te letten op de kwaliteit. Zo wordt soms de honing aangelengd met suiker. Belangrijk is ook dat het niet te veel is verwarmd.

Rauwe honing

In de bijenkast heerst normaal gesproken een temperatuur van ongeveer 35 °C. Als honing boven de 40-45 °C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en daarmee vele van de aan haar toegeschreven kwaliteiten. Honing zonder toevoegingen en die niet te hoog verhit is wordt rauwe honing genoemd.

Als je denkt dat honing eigenlijk alleen maar suiker is en daarom niet gezond, kan gerust zijn. De suiker in honing lijkt in geen enkel opzicht op bewerkte suiker. De fructose en glucose zitten vol met meer dan 200.000 nog niet door de wetenschap ontdekte fytochemische verbindingen en andere werkzame stoffen.

Denk aan stoffen die ziekteverwekkers doden, fytochemicaliën die je beschermen tegen stralingsschade en kanker bestrijdend zijn. De zeer goed opneembare suikers en de B12 co-enzymen maken honing tot één van de krachtigste voedingsmiddelen voor onze hersenen. Het repareert het DNA en bevat zeer veel mineralen zoals calcium, kalium, zink, selenium, fosfor, chroom, molybdeen, en mangaan.

Het zoete goud is bovendien erg heilzaam voor het immuunsysteem, vanwege zijn adaptogene karakter. Bij een verzwakt immuunsysteem kan je extra bevattelijk zijn voor ondermeer verkoudheid, griep, maagvirussen of voedselvergiftiging etc. Het helpt dan het lichaam om een sterkere eerste verdedigingslijn in stand te houden door de neutrofielen en macrofagen te versterken, zodat ze pathogenen kunnen bestrijden.

Deze eigenschappen maken het ook ontstekingsremmend, omdat hij voorkomt dat bepaalde ziekteverwekkers zich voortplanten en dus toxinen afgeven die ontstekingbevorderend zijn. Hierom is het ook erg geschikt om op de huid te smeren, zodat het de infectie tegen gaat en de wondheling bevordert.

Symptomen

Bij de volgende symptomen kan honing een positieve bijdrage leveren om ervan te genezen: Keelpijn, postnasale drip (druipneus), ontsteking, kanker, slaapstoornissen, bacteriële infecties in de darm, alle neurologische symptomen (inclusief tintelingen, een verdoofd gevoel, spasmen, zenuwtrekken, zenuwpijn en een beklemmend gevoel op de borst), slechte lichaamsgeur, droge huid, cysten, droge ogen, duizeligheid, oorpijn, glasvochttroebeling, koorts, hoofdpijn, opvliegers, gewrichtspijn, gebrek aan energie, libidoverlies, vermoeidheid, geheugenproblemen, kortademigheid, buikpijn.

Aandoeningen

Bij de volgende aandoeningen: Sinusinfecties, oorinfecties, diabetes, hypoglykemie, posttraumatische stressstoornis, allergieën, ooginfecties, onverklaarbare onvruchtbaarheid, bacteriële overgroei in de dunne darm, bijnieruitputting, verkoudheid, influenza, norovirus, kanker, bipolaire stoornis, ziekte van Alzheimer, dementie, alle auto-immuunziekten, parasieten, voedselvergiftiging, infecties aan de ademhalingswegen, bronchitis, laryngitis, spruw.

Dit artikel is ondermeer gebaseerd op informatie uit het fantastische boek Medical Medium, Life-Chanching Foods van Anthony William. Het boek is te bestellen via de link hieronder. Of ga naar de Boekenkist , daar is hij ook te vinden.