De lever- en galblaaszuivering van Andreas Moritz

Lever- en galblaasreinigingIn dit artikel wordt de lever- en galblaaszuivering van Andreas Moritz beschreven. In het kort wordt ingegaan op het hoe en waarom van deze reiniging. Zelf heb ik deze reiniging zes keer gedaan, dus ben in die zin inmiddels wel een ervaringsdeskundige.

Inhoud

De lever- en galblaaszuivering

Volgens Andreas Moritz hebben de meeste volwassenen in de geïndustrialiseerde wereld honderden, zo niet duizenden galstenen en galophopingen, die de galkanalen van hun lever blokkeren.

Met name chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, artritis, MS, kanker, diabetes en nog veel meer aandoeningen, kunnen een gevolg zijn van deze verstoppingen. Een lever- en galblaaszuivering kan dan zeer heilzaam zijn.

Galstenen en blokkaden door verdikte galophopingen in de galkanalen zijn een veel belangrijkere oorzaak van ziekten in het lichaam dan tot nu toe in de reguliere geneeskunde wordt aangenomen.

Wanneer je deze blokkaden opheft door een lever- en galblaaszuivering te ondergaan, dan kan de lever haar werk weer goed en efficiënt doen en kan het lichaam uiteindelijk terugkeren naar een staat van voortdurende balans en vitaliteit.

Lever- en galblaaszuivering
Galblaas en lever

Maar ook zonder aanwijsbare klachten, zoals bij mij, kan het goed zijn om op gezette tijden zo’n lever- en galblaaszuivering te doen. Het kan maar net het verschil uitmaken van klachtenvrij blijven of toch iets oplopen.

Wat is gal en wat doet het?

Gal is een groenige verteringsvloeistof die wordt uitgescheiden door de lever en bevat:

 • water (oplosmiddel),
 • slijm (glijmiddel)
 • galzure zouten en cholesterol (emulgatoren)
 • afvalstoffen uit het bloed (bilirubine, dit kleurt je ontlasting bruin)

Het gal dat vrij komt in de lever wordt via de vele galgangen naar de galblaas gevoerd, waar het gal wordt opgeslagen. De galblaas heeft het formaat en de vorm van een kleine peer.

Wanneer het lichaam een vette maaltijd te verwerken krijgt wordt de galblaas ‘gewaarschuwd’ en knijpt hij samen waardoor het gal in het darmkanaal geloosd wordt. 

Door het vet uit de maaltijd om te zetten in kleine ‘bolletjes’ ontstaat er een veel groter oppervlak en wordt het vet dus beter toegankelijk voor de enzymen die het vet uiteindelijk moeten verteren. Dit proces heet emulgeren en gal is hierbij dus de emulgator.

emulgeren van vet

Hoe ontstaan galstenen?

Galstenen kunnen ontstaan als de galvloeistof zich om uiteenlopende oorzaken te veel gaat indikken. Er ontstaan aanvankelijk hele kleine kristallen die kunnen samenklonteren of uitgroeien tot galstenen van een problematisch formaat.

Er bestaan drie soorten galstenen:

 1. Cholesterolstenen vormen ongeveer 75% van alle galstenen bij mensen in ons deel van de wereld. Ze bestaan uit cholesterol en zijn vaak gelig of groenig van kleur. Deze galstenen kunnen zowel in de galblaas, als in de galweg voorkomen.
 2. Zwarte pigmentstenen vormen ongeveer 25% van alle galstenen. Deze soort galstenen zitten enkel in de galblaas en bestaan uit bilirubine, dat ontstaat na de afbraak van rode bloedcellen. Zwarte pigmentstenen zijn ontzettend hard. Ze komen voor bij mensen met meer dan normale hoeveelheden bilirubine, als gevolg van een verhoogde bloedafbraak of een stofwisselingsstoornis.
 3. Bruine pigmentstenen zien eruit als een soort slijk en zijn erg zacht. Deze soort galstenen komen enkel voor in de galweg. Ze komen vooral voor bij oudere mensen die vroeger een ingreep aan de galwegen hebben gehad. Na die operatie zijn bacteriën uit de darm in de galweg gekomen. Deze bacteriën zijn onschadelijk, maar produceren enzymen, die sommige galbestanddelen afbreken en op termijn de bruine galstenen laten ontstaan.
verschillende galstenen
Verschillende typen galstenen

 Oorzaken van galstenen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor galstenen kunnen ontstaan.

 • Een oorzaak kan zijn dat de gal in de galblaas te lang opgeslagen is en de galvloeistof begint in te dikken. Als dit proces maar lang genoeg aanhoudt krijg je op den duur galstenen.
 • Een verstoring van het chemische evenwicht in de gal kan ook een reden zijn dat galstenen zich gaan ontwikkelen.
 • Cholesterol is een volgende oorzaak waardoor galstenen kunnen ontstaan. De levercellen die in de lever het gal produceren, bevatten van nature cholesterol. De hoeveelheid cholesterol moet altijd gelijk blijven. Bij een teveel aan cholesterol moet dit afgevoerd worden en dat gebeurt via de galvloeistof. Zo komt de cholesterol in de galblaas terecht en kan het neerslaan in de vorm van kleine kristallen. Deze kristallen kunnen gaan samenklonteren en uitgroeien tot één of meerdere galstenen.

galstenen in galblaas

Diepere oorzaken van galstenen

Galstenen en galophopingen ontstaan voornamelijk door onze huidige manier van leven. Het moderne leefpatroon met vaak stress, onnatuurlijke slaap/waakcyclus, uren tv kijken etc. is een belangrijke factor bij het ontstaan van galstenen.

Met name ons voedingspatroon is een belangrijke factor in die zin dat we vaak te veel of te zwaar eten, te veel eiwitten binnenkrijgen, te zout eten, te weinig (water) drinken of op een vetarm (crash)dieet zitten.

Ook medicijnen van farmaceutische oorsprong verergeren vaak galstenen.

medicijnen
Dagelijkse medicatie

Door een leefpatroon met o.a. deze genoemde elementen verandert de natuurlijke chemische samenstelling van gal en kunnen zoals gezegd sneller galstenen ontstaan.

Spiraal naar beneden

Ook de hoeveelheid gal kan verminderen met het resultaat dat je spijsvertering verslechtert en daarom minder voedingsstoffen kan opnemen. Bovendien ontstaan door gedeeltelijk onverteerd voedsel gifstoffen die weer belastend zijn voor je lever. Je gezondheid raakt in een spiraal naar beneden waarbij de klachten zich uiteindelijk zullen uitbreiden.

De eigenlijke lever- en galblaaszuivering 

Andreas Moritz heeft een speciale reiniging ontwikkeld waarmee je deze galophopingen en stenen op een natuurlijke en pijnloze manier kunt verwijderen.

Ik raad iedereen aan die belangstelling heeft om een leverreiniging te doen het boek Lever- en galblaaszuivering goed te lezen zodat je een goed overzicht hebt waaraan je begint. Op de pagina De Boekenkist elders op deze website is het boek te vinden en kan je het evt kopen. Ook onderaan dit artikel is een link naar het boek.

Benodigdheden voor de reiniging:

 • 6 pakken of flessen bio appelsap van 1 liter
 • 4 eetlepels bitterzout, opgelost in 750ml water (te verdelen over 4 porties)
 • 125ml vergine olijfolie, koudgeperst
 • 180ml versgeperst grapefruitsap (of als alternatief versgeperst citroensap met versgeperst sinaasappelsap 50/50)
 • 2 kannen of bekers met goed afsluitbare deksel, één moet groot genoeg zijn voor 750ml opgelost bitterzout en één om de olie met het grapefruitsap goed te kunnen mixen/schudden (samen 305ml).

TIP: Op de website levergalreiniging.nl zijn verschillende producten te koop ten behoeve van de lever- en galreiniging.

De voorbereiding

Ter voorbereiding moet je in de vijf voorafgaande dagen elke dag een liter appelsap drinken, verdeeld over de hele dag. Appelzuur in appelsap maakt namelijk de gal- en leverstenen wat zachter.

biologisch appelsap
Biologisch appelsap

Ook is het belangrijk dat je deze dagen zo weinig mogelijk vette voeding eet. Liefst helemaal geen dierlijke producten en ook geen gebakken en gefrituurd voedsel.

Het is raadzaam vooraf aan de reiniging een hoge darmspoeling te doen, meest ideaal op de zesde voorbereidingsdag maar een aantal dagen eerder kan ook. Bij een hoge darmspoeling wordt het laatste deel van je dikke darm met water gespoeld. 

Hiervoor kan je een afspraak maken bij een hydrocolontherapeut of zelf doen via een eenvoudige inloopklisma. Ook daags na de reiniging is het belangrijk een spoeling te doen.

dikke darm
Ligging dikke darm

Op dag zes start je de feitelijke reiniging. Meest praktisch is deze zesde dag op een zaterdag te laten vallen, dan heb je de zondag om bij te komen waarna je zondagavond weer hersteld bent.

De reiniging

Op dag 6 drink je ’s ochtends de laatste hele liter appelsap

Ontbijt met bv havermout gemaakt met water zonder enige toevoegingen dan evt vers fruit.

De lunch kan bestaan uit gekookte groenten zonder vet. Eet geen dierlijke of vette producten en geen zoetstoffen ed.

13.30 uur

Vanaf deze tijd mag je helemaal niets meer eten. Belangrijk is om wel voldoende water te blijven drinken.

Meng het bitterzout met water, je hebt 4 porties nodig. Je kan alles tegelijk klaarmaken in een fles en dan steeds een kwart daarvan nemen.

vier porties bitterzout
Vier porties bitterzout

18.00 uur

Drink je eerste portie bitterzout.

Dit is intens bitter, dus je kan het maar beter in snelle teugen opdrinken. Je kan vervolgens je mond spoelen met wat water of appelsap om van die smaak af te komen. Een druppeltje honing op je tong kan ook helpen.

20.00 uur

Drink je tweede portie bitterzout.

21.45 uur

Meng de olijfolie met het vers geperste grapefruitsap in een beker met deksel. Je hebt een ¼ glas olijfolie nodig (125 ml) en ¾ glas vers grapefruitsap (180 ml). Schud het goed.

flessen met deksel
Fles met een deksel mengt eenvoudig

Bereid je zodanig voor dat je precies om 22.00 uur het drankje kan innemen en direct je bed in kan, zonder nog iets te moeten doen. Zet bijvoorbeeld je wekker alvast op 6.30 uur.

22.00 uur

Drink het mengsel het liefst precies om 22.00 en probeer het in één keer te drinken.

Drink het staand naast je bed.

Ga vervolgens direct in bed liggen op je rug met je hoofd iets omhoog en probeer op z’n minst de eerste 20 minuten zo stil mogelijk te liggen en niet te praten. Richt je aandacht maar op je lever, misschien voel je iets gebeuren.

galuitstoot
Galuitstoot (groen)

Nu komt namelijk het moment waarop je galblaas zich sterk samenknijpt en er veel gal in je darmkanaal geloosd wordt om het vele vet te verwerken.

Doordat de stenen zachter zijn geworden door het zes dagen lang drinken van appelsap en bovendien bitterzout een ontspannende werking heeft op de galkanalen, is de kans zeer groot dat er veel galstenen meekomen. Wees gerust: deze sterke samenknijping van de galblaas merk je soms wel, maar is absoluut niet pijnlijk.

Probeer te slapen. Als je in de nacht naar het toilet moet, dan kan je dat doen.

De volgende ochtend:

6.30 uur

Neem je derde portie bitterzout.

Nu zal de laxerende werking van het bitterzout langzaamaan zijn uitwerking gaan krijgen en zal je de komende uren veelvuldig naar het toilet moeten om de dunne ontlasting kwijt te raken. Kijk goed in je ontlasting of er groen/gele bolletjes in zitten, dit zijn de galstenen en verdikkingen waar het om te doen was. Meestal zijn ze klei-achtig van consistentie en hebben verschillende grootte.

galstenen in de toiletpot
Lever- en galstenen in de toiletpot na de reiniging (foto levergalreiniging.nl)

8.30

Neem je vierde en laatste portie bitterzout.

10.30

Vanaf nu mag je langzaam weer wat vers fruitsap drinken en een halfuur later wat vers fruit eten.

12.30 uur

Rond lunchtijd mag je weer een lichte maaltijd eten. Vermijd zwaar verteerbare en vette voeding. Neem een groentesoep of zo en bouw het stapje voor stapje weer op. Geen koffie.

Het is zeer raadzaam om ook daags ná de reiniging weer een darmspoeling te nemen om zeker te weten dat alle stenen eruit zijn. Wacht hiermee niet te lang.

Mijn ervaring

Ikzelf heb nu inmiddels zes keer lever- en galblaaszuivering gedaan en heb het idee dat het mijn gezondheid goed heeft gedaan. Ik denk wel dat de reiniging erg zwaar voor je lever is en ook dat heb ik wel gemerkt.

Ik had een milde gevoeligheid van m’n lever in de dagen na de lever- en galblaaszuivering en ik was soms behoorlijk prikkelbaar. Het is in mijn opinie erg belangrijk om de periode na de reiniging je lever niet te veel te belasten (geen koffie, veel water).

De groene bolletjes had ik aanvankelijk in overvloed, maar na de vierde keer werd het wel minder. Bij de zesde keer had ik toch nog wel bolletjes, maar ben toen gestopt.

Kritisch

Mensen die kritisch zijn op de lever- en galblaaszuivering, hebben meestal het argument dat de bewuste bolletjes geen galstenen zijn maar verzeepte vetbolletjes van de olie die genuttigd is i.c.m het grapefruitsap.

Ik ben geen wetenschapper en heb de bolletjes niet onder de microscoop gelegd, dus daarover ga ik niet in conclaaf, maar ik heb wel ervaren dat het mij uiteindelijk goed deed. Ik voelde me uiteindelijk lichter en vrijer. Bovendien werd het aantal bolletjes significant minder naarmate ik meer reinigingen gedaan had.

Als daadwerkelijk de olie en het sap de bolletjes zouden veroorzaken, dan zou ik toch ook evenveel bolletjes moeten blijven houden in mijn ontlasting?!

Meer lezen over de lever- en galblaasreiniging?  Via de link hieronder kan je het boek van Andreas Moritz bestellen bij Bol.com.