Detoxen, een must in deze tijd.

detoxenIn de tijd waarin we nu leven is de noodzaak om ons lichaam met een zekere regelmaat te detoxen van essentieel belang voor een gezond gestel.

Denk aan zware metalen zoals kwik, aluminium, koper, lood, nikkel en cadmium die op vele manieren ongemerkt ons lichaam kunnen binnendringen.

Maar ook luchtverontreiniging, medicatie, pesticiden, plastic, schoonmaakmiddelen, petrolium en dioxinen in de oceanen leveren hun toxische bijdrage aan ons lichaam.

Inhoud

Nieuwe chemicaliën

En dan te bedenken dat elk jaar weer duizenden nieuwe chemicaliën in het milieu terecht komen in het grondwater en vanuit de lucht op de aardbodem. Van deze nieuwe chemicaliën is het vaak nauwelijks bekend hoe schadelijk ze kunnen zijn op de langere termijn. Regelmatig detoxen is hierbij essentieel.

Toxinen

Toxinen zijn een bedreiging voor je gezondheid omdat ze het  functioneren van je lichaamsfuncties ondermijnen, zoals o.a.het beschadigen van je hersenen, lever en je centrale zenuwstelsel. Het verzwakt je immuunsysteem waardoor verscheidene ziekten de kans krijgen als kanker, virussen, bacteriën en andere ordeverstoorders.

Toxinen
Toxinen in je lijf

In dit artikel worden de belangrijkste toxinen behandeld en wordt in gegaan op wat je er aan kunt doen om verdere ophoping te vermijden. Het zou niet reëel zijn te beloven dat je van al je toxische stoffen af kan komen, daar leent onze maatschappij zich helaas niet voor.

Wel is het essentieel om je lichaam met een zekere regelmaat te detoxen. Hierdoor ondersteun je het immuunsysteem enorm en is de kans veel kleiner dat je ziek wordt. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te detoxen, zie hiervoor ook het artikel over sapvasten elder op de website.

Kwik

Het zware metaal kwik heeft een merkwaardige geschiedenis van ‘heil en genezing’. Men dacht vroeger dat kwik zeer heilzaam was en werd zo’n beetje voor alles voorgeschreven. Inmiddels weten we wel beter, maar krijgen we het toch nog steeds onbedoeld binnen.

kwikthermometer
Kwik in een thermometer

Hoe krijgen we kwik binnen?

Eén manier waarop we kwik binnenkrijgen is via voedsel uit de oceanen. Met name in de grotere en olierijke vissoorten zit veel kwik omdat het in de oceanen zit. Vandaag de dag heeft alle vis kwik.

Een andere bron van kwik die we veelvuldig binnenkrijgen is via onze amalgaamvullingen. Deze loodkleurige vullingen bevatten kwik en krijgen dat natuurlijk gemakkelijk binnen. Veel mensen laten hun amalgaamvullingen vervangen door betere varianten zoals vullingen op keramische basis.

Houd hierbij goed in de gaten dat je niet te veel verwijderingen achter elkaar doet, omdat je altijd kwik binnen krijgt bij zo’n behandeling. Houd het op één verwijdering per maand, gecombineerd met het detoxen van kwik.

Het detoxen van zware metalen

Detoxen van zware metalen kan je het beste doen door de volgende producten dagelijks te eten:

 1. Gerstegraspoeder, dit haalt zware metalen uit milt, spijsverteringskanaal, alvleesklier en voortplantingsorganen. Gerstegraspoeder werkt samen met spirulina; het bereidt kwik voor op absorbtie door spirulina. Neem 1 á 2 theelepels poeder in sap of water. Gerstegraspoeder is overal te koop.
 2. Spirulina, dit haalt zware metalen uit je hersenen, centrale zenuwstelsel en lever. Het absorbeert de zware metalen die het gerstegras heeft voorbereid. Neem 2 theelepels in kokoswater of sap.
  spirulina
  Spirulina
 3. Koriander, onttrekt zware metalen die al langer in je systeem zitten en die op moeilijk bereikbare plekken zitten. Verwerk een handje verse koriander in een smoothie of sap of door de salade.
 4. Wilde bosbessen, deze maken zware metalen vrij in je hersenen en repareren het hersenweefsel waar dit nodig is. Wilde bosbessen zijn overigens het beste middel tegen alzheimer. Neem ca 150 gr per dag.
  wilde bosbessen
  Wilde bosbessen
 5. Atlantische dulse, dit bindt kwik, lood, aluminium, koper, cadmium en nikkel. Dit zeewier is een krachtige kwik verwijderaar, in tegenstelling tot andere zeewieren. Neem dagelijks 2 theelepels dulcevlokken.

Probeer minimaal 2 á 3 van deze vijf voedingsmiddelen per dag in te nemen, liefst meer natuurlijk. Deze voedingsmiddelen voorzien je lichaam van essentiële stoffen die je lichaam nodig heeft om zich van zware metalen te herstellen. Als je het detoxen langere tijd doorvoert in je dagelijkse routine, zal je merken dat je gezondheid drastisch verbetert.

Waterverontreiniging

Leidingwater is bewerkt met stoffen die in een dusdanige hoeveelheid in het leidingwater voorkomen, dat het door de autoriteiten als ongevaarlijk wordt beschouwd. Toch wordt te weinig gerealiseerd dat op met name de langere termijn het misschien ongevaarlijk is maar wel degelijk ongezond.

waterleidingen
Niet alle waterleidingen zijn okay

Het is dan ook aan te raden overwegend mineraalwater uit flessen te drinken. Ook kan je leidingwater filteren, hoewel je dan zgn dood water krijgt, hieruit is alles weggefilterd. Je kan wel dood water weer ‘tot leven’ brengen door er een paar druppels citroensap aan toe te voegen. Het water kan zich dan beter aan gifstoffen hechten en ze meevoeren het lichaam uit.

Anti chloor- en antifluoridethee

Het detoxen van fluoride en chloor is het efficiëntst met een thee van braamblad, frambozenblad, hibiscusbloem en rozenbottels in gelijke delen. Neem één eetlepel van deze mix in een kop net gekookt water en laat het even goed trekken.

Pesticiden

Het meest worden we blootgesteld aan pesticiden, onkruidverdelgers en schimmeldodende middelen door de consumptie van niet biologische fruit en groenten. De meesten van ons weten dat je groenten en fruit goed moet wassen voor consumptie, maar dan nog blijven er vaak nog pesticiden achter op het voedsel.

pesticiden
Bewerken van het land

Anti pesticidenthee

Om de pesticiden in je lichaam te verwijderen meng je gelijke delen van klitwortel, rode klaver, citroenverbena en gember. Neem één eetlepel van deze mix en laat het trekken in  240ml net gekookt water.

Plastic

Vandaag de dag wordt er voor bijna alles plastic gebruikt. een wereld zonder plastic is nauwelijks nog voor te stellen. Er zijn verschillende soorten plastic zoals PET (polyethyleen tereftalaat), HDPE/LDPE (hoge/lage dichtheid polyethyleen), PP (polypropeen), PS (polystyreen ) en PVC (polyvinyl chloride).

Plastics zijn moeilijk te onderscheiden op schadelijkheid. Ook binnen dezelfde soort plastic (bijvoorbeeld PP) kunnen weer grote verschillen zitten. Sommige plasticsoorten zijn relatief onschuldig en weer andere kunnen stoffen bevatten die ontstekingen bevorderen, de neurotransmitters in je hersenen verstoren, je hormoonhuishouding in de war schoppen en kanker, virussen en bacteriën voeden.

Omdat het bijna onmogelijk is om plastic te vermijden, verzeker je er dan in elk geval van dat het plastic dat in contact komt met je voeding geen Bisfenol A (BPA) bevat. Over deze stof is momenteel veel discussie in Europa en sommige Europese landen hebben het inmiddels tot verboden stof bestempeld. In Nederland geldt het verbod slechts op plastics die in aanraking komen met baby- en peutervoeding. Lees meer over BPA in het artikel Wat is Bisfenol A? elders op deze site.

Anti plasticthee

Een hulpmiddel om van je binnengekregen plastics af te komen neem je fenegriek, koningskaars, olijfblad en citroenmelisse in gelijke delen en dan meng je een eetlepel van deze mix met 240ml net gekookt water. Laat de thee even goed trekken.

Schoonmaakmiddelen

Door het gebruik van schoonmaakmiddelen krijg je via dampen en via de huid chemicaliën binnen die schadelijk voor je kunnen zijn. Denk aan een tapijt dat je gereinigd hebt waarvan je vaak nog lang de dampen van de tapijtreiniger inademt. Of de kleding van de stomerij die je chemisch hebt laten reinigen.

Zelfs nieuw gekochte kleding is bewerkt met chemicaliën (formaldehyde) om kreuken en schimmels tegen te gaan. Bovendien is nieuwe kleding in warenhuizen bewerkt met brandvertragende stoffen.

Al deze stoffen dringen diep in je longen en in je huid. Was daarom nieuw aangekochte kleding altijd voor je ze gaat dragen. Vermijd zo veel mogelijk huidcontact met chemische schoonmaakmiddelen.

schoonmaak
Schoonmaak met handschoenen kan helpen

Anti schoonmaakmiddelenthee

Om je lichaam te detoxen van chemicaliën uit schoonmaakmiddelen uit je systeem, neem je goudsbloem, kamille, blaaswier en bernage in gelijke delen en voeg je een eetlepel van deze mix in een glas net gekookt water. Laat de thee even goed trekken.

Straling

Straling is overal. De straling bijvoorbeeld die bij de kernramp in Fukushima Japan is vrijgekomen ten gevolge van de aardbeving en tsunami in 2011, zal nooit meer verdwijnen. Deze vrijgekomen straling verspreidt zich langzaam over de aardbol en zal dus vroeger of later ook in onze voeding, water en lucht terecht komen. Dit is onvermijdelijk.

Wel kan je andere straling zo veel mogelijk beperken door bijvoorbeeld kritisch te zijn als er een röntgenfoto gemaakt moet worden bij de arts of tandarts. Vraag of het echt nodig is. En je kan vragen om loden bescherming van je lichaam.

straling
Stralingsgevaar

Zeegroenten zijn een goed middel om je organen en klieren te beschermen tegen straling. Zeegroenten nemen alleen toxinen op en geven ze nooit af. Bij uitscheiding worden de gebonden toxines uit je lichaam ook meegenomen je lichaam uit. Met name het zeewier uit de Atlantische Oceaan absorbeert de gifstoffen uit je lichaam heel goed (beter dan de variant uit de Stille Oceaan) en zal dus beter detoxen.

Anti stralingthee

Neem Atlantische kelp, Atlantische dulce, paardebloemblad en brandneterblad in gelijke delen en laat een eetlepel van deze mix trekken in 240ml net gekookt water. Laat het even goed trekken.

Andere simpele maar doeltreffende ontgiftingsmethoden

Citroenwater

Drink s’ochtends direct na het opstaan twee glazen water met het sap van een citroen verdeeld over die twee glazen. Doordat het citroensap het water activeert, is het water beter in staat de toxinen in je lichaam uit te scheiden.

Vooral goed voor het reinigen van de lever, die de hele nacht ‘gewerkt’ heeft en nu zelf een reiniging kan gebruiken.

Voor een nog betere werking kan je aan het citroenwater nog een drupje honing en een theelepel geraspte verse gember toevoegen. De honing vult de glucose voorraad van je lever aan en gember is een effectieve reiniger.

Aloë vera-blad

De verse gel uit een aloë vera-blad is door het te eten heel reinigend voor je lever en spijsverteringskanaal. Lepel de gelachtige substantie uit het blad.

Aloë vera blad
Aloë vera-blad met gel

 

Infrarood sauna

De infraroodsauna straalt infrarood licht op je huid die diep binnendringt. Dit verbetert de bloedcirculatie en het zuurstofgehalte van het bloed neemt toe. Het verwijdert gifstoffen uit de huid en vermindert pijntjes en kwalen. Ook geef je  het immuunsysteem een boost.

Loop er eens niet voorbij in het welnesscentrum of sportschool of schaf er één zelf aan. Het zou voor iedereen goed zijn twee maal per week circa 15 minuten een sessie te nemen.

Massage

Van oudsher is een massage een zeer goede en effectieve manier om je lichaam te ondersteunen met het afvoeren van gifstoffen. Met name je lever heeft hier voordeel van. Ook geeft een massage je bijnieren en nieren een oppepper, wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, ontspant je hart en verlicht je spanningen in je lichaam. Drink na de massage een paar glazen water met citroen om het detox effect te versterken.

citroenwater
citroenwater

 

Sapvasten

Sapvasten kan je als kuur van meerdere dagen doen, zie hiervoor het artikel over de 9 daagse sapvastenkuur elders op deze site , maar je kunt ook standaard één dag per twee weken een dag reserveren waarbij je alleen sap drinkt. De sap die je drinkt moet van bleekselderij, appel en komkommer zijn gemaakt voor het beste ontgiftende resultaat. J kan ter variatie soms wat koriander of spinazie toevoegen.

Deze combinatie heeft een optimale balans van minerale zouten, kalium en suikers, om je bloedsuikerspiegel tijdens de ontgifting te reguleren. Maak een glas sap van 2,5dl iedere twee uur en drink het op. Tussendoor alleen water, liefst 2,5dl water een uur nadat je de sap gedronken hebt. Over de dag drink je dan minimaal 6 glazen sap en 6 glazen water.

Watervasten

Watervasten is eigenlijk de wat extremere vorm van sapvasten. Je drinkt door de dag heen om het uur een glas water van 2,5dl. Omdat je spijsvertering deze dag geen werk hoeft te verrichten kan het herstellen waar nodig. Nu kan je lichaam detox activiteiten uitvoeren waar het normalerwijs nooit aan toe komt.

Neem je tijd voor vasten, het beste als je niet hoeft te werken of geen andere verplichtingen hebt. Zo kan je de nodige aandacht aan je lichaam geven. Soms kan je wat last krijgen van emoties of energieschommelingen. Als zo’n watervastendag je bevalt, doe dit dan één maal per maand gedurende minimaal drie maanden aanéén.

water

 

Bronvermelding: Medical Medium, Anthony William